Доки? Чому здобувачі та роботодавці висувають один одному так багато претензій

Іноді, читаючи текст вакансії або резюме, складається враження, що здобувачі та роботодавці – це два воюючих табори, які не збираються йти ні на які поступки один одному. Пропонуємо стати трохи ввічливішими та добрішими один до одного, щоб вакансії закривалися швидше, а робота знаходилася без тривалих мук.

У чому претензії роботодавців

Деякі вакансії складені з таким списком вимог, що здобувачеві має бути страшно ще на етапі прочитання. Ймовірно, роботодавці вдаються до такої техніки, щоб показати серйозність своєї компанії і «відсіяти» невідповідних кандидатів. Ось декілька прикладів:

  • Наш час дуже цінний, щоб проводити його в оточенні «сірої маси».

  • Нам не потрібен ваш червоний диплом. Залиште його вдома. А з собою візьміть привітність і ентузіазм.

  • Шановні кандидати, резюме без ФОТО розглядатися не будуть!

  • Нам не потрібен цілеспрямований, товариський, комунікабельний кандидат. Ми шукаємо кваліфікованого фахівця на посаду...

Що з ними не так?

Коли читаєш перший приклад, мимоволі думаєш, а чи не сірість я? Може, краще не турбувати компанію своїм резюме? Такі заяви звучать відштовхуюче й неприємно.

У другому випадку роботодавець (ймовірно, сам того не бажаючи) нівелює всі ваші заслуги. Створюється відчуття якоїсь зневаги.

Знаки оклику й наказовий тон не найкращий спосіб привернути увагу грамотних фахівців, згідні?

Коли у вакансії є слова «нам не потрібен», це відштовхує. Залишається частина кандидатів за межею, яку не можна перейти. Якщо ви вже виклали вимоги й розповіли, хто вам все-таки потрібний, навіщо говорити про тих, хто вам не потрібний?

У чому претензії претендентів

У резюме теж часто зустрічаються досить неоднозначні рядки, які замість того, щоб залучити потенційних роботодавців, відштовхують їх і знижують шанси на отримання хорошої посади. Поговоримо більш предметно:

  • Якщо ви дійсно ХОРОШИЙ магазин, можете мені написати.

  • Не пишіть і не дзвоніть мені, якщо Я особисто нічого вам не надсилав.

  • Можу працювати тільки по вівторках і п'ятницях з 15 до 19. ІНШІ ПРОПОЗИЦІЇ НЕ РОЗГЛЯДАЮ!!!

  • Холодні дзвінки, «піраміди», продажі, колл-центри не пропонувати!

А як треба?

Зрозуміло, такі претензії з'являються не просто так. І здобувачі, і роботодавці лише хочуть захистити себе від небажаних пропозицій. Але така тактика не найкращий варіант. Можливо, наші приклади допоможуть вам уникнути некоректного й грубого тону:

Погано: Навіть не надсилайте мені вакансії, у яких зарплата нижче 15 000 грн.

Добре: Розгляну пропозиції, які відповідають побажанням, зазначеним у резюме. Якщо ваш бюджет менше суми, на яку я розраховую, можу розглянути фріланс або надання послуг за договором.

Погано: Піраміди та інші шахраї не пишіть мені!

Добре: Спеціалізуюся на продажі послуг і товарів у сфері інтернет-технологій і комунікацій. Можу бути корисний виключно в цих сферах діяльності.

Погано: Не витрачайте наш час, якщо ви не відповідаєте хоча б на один з пунктів вимог.

Добре: В даний момент у компанії відкриті вакансії виключно для досвідчених фахівців, оскільки у нас немає можливості навчати співробітників. Тому ми зацікавлені в кандидаті, якому вже доводилося виконувати схожу роботу.

Будьте взаємоввічливими. Покажіть, що для вас важливо, і не робіть акцент на тому, що вас не цікавить. І не забувайте, що вакансія, як і резюме, це ваше перше знайомство з кандидатом/потенційним роботодавцем. Нехай воно пройде в приємній дружній атмосфері.

https://www.work.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад