Як уникнути професійного вигорання, або стратегія стрес-менеджменту для бізнесу та життя

Ніхто не застрахований від емоційного, психологічного та професійного вигорання. У зоні ризику знаходяться люди, які вкладають більше, ніж отримують взамін.

Є гарний вислів, який говорить: «Мудрість коня полягає у його здатності не робити ставки на людей».

Зайва емоційна прив'язка до роботи, людей, справ, предметів і проектів – це непідтверджена гарантія успіху, така своєрідна гра з від'ємною сумою.

Гарантій у житті немає і не може бути, адже ми пишемо нашу історію кожен день, і навіть у майстра іноді зривається крапля на полотно й потрібно починати все спочатку.

Як же отримувати задоволення від життя? Рецепт складається з двох правил: перше говорить, що треба жити, а друге що потрібно насолоджуватися! Цим все сказано!

Кращий засіб від будь-якого особистого вигорання відомо вже давно. Воно полягає у гарантії балансу особистого, професійного, творчого, сімейного та тілесного.

В той момент часу, коли людина всю себе присвячує одній справі, вона стає на слизький шлях до прірви депресії.

Коли віддаєш себе всього й не отримуєш натомість відшкодування, то будь-яке очікування веде до ще більшого спустошення. Саме з цієї причини потрібно застосовувати досвід компенсації невдач в одній сфері життя успіхами в іншій.

Не можна при цьому забувати, що експертність – теж не гарантія повноти. Вичерпний професіоналізм – це, в першу чергу, витяг свого інтересу, азарту в рішенні близьких тобі, твоєму розуму й організму завдань.

Це замкнуте коло, коли кожен наступний крок веде до порожнечі, якщо немає маяка у вигляді такої мети. Таким чином, вигоряння виникає через відсутність мети у моральних ледарів або експертів, які пройшли довгий шлях до порожнечі!

Древні казали, що у людини є чотири стадії розвитку.

1. Мале нещастя. Коли ти новачок у справі або у відносинах, і у тебе мало що виходить.

2. Мале щастя. Коли ти починаєш добиватися незначних, але важливих для тебе успіхів.

3. Велике щастя. Коли ти стаєш успішним в питанні або темі, якою ти займаєшся.

4. Велике нещастя. Коли ти стаєш експертом, який здатний легко добиватися результатів з великою передбачуваністю, що викликає нудьгу та відчуття порожнечі, немає виклику й азарту в справі.

Саме тому так важливо в професійній сфері, щоб періоди великого нещастя збігалися з періодами малого щастя в тілесній (духовній), сімейній самореалізації. Ця схема вічного двигуна для сучасної людини, актуальна на всі часи!

Пам'ятайте, що особистісно-професійне вигорання буває двох видів:

1. Фактичне, яке можливе у професіоналів, раніше самостійних, що забезпечують створення результатів. При цьому в даний час вони теж створюють результат, але значно скоротили темпи й ентузіазм.

2. Симулятивне – це захисна форма осіб, від яких вимагають результати, але вони його ніколи не створювали самостійно, а завжди втілювали за рахунок інших. Їх вигоряння – це психологічна гра, в тому числі з самими собою.

Ці критерії дозволять вам зрозуміти, в кого варто вкладати кошти, а хто просто кандидат на виліт!

https://hrliga.com

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад