Якщо не беруть на роботу: як підтримувати мотивацію і впевненість у собі

Пошук роботи – це теж робота. Він займає час, зусилля і часто змушує здобувача виходити із зони комфорту. Залежно від багатьох чинників, наприклад, наявності вакансій, досвіду здобувача та його очікувань, пошук може займати місяць або ж затягнутися на півроку-рік. Кар'єрний консультант Тетяна Волошина розповіла про те, як підтримувати мотивацію під час пошуку роботи та не втрачати впевненість у собі.

Коли настає розчарування?

Немає відгуків від роботодавців

В цьому випадку зазвичай людина шукає причини в тому, що «роботодавці викладають вакансії просто так», «ринок стоїть» або «мій досвід їм не цікавий».

Рішення: адаптувати резюме під вакансії, на які ви його відправляєте.

Як це зробити:

1. Називайте свою посаду в резюме так, щоб вона відображала ваші обов'язки, незалежно від того, що написано у вашій трудовій книжці. Роботодавцю важливо розуміти, чим конкретно займався кандидат.

2. Проаналізуйте текст вакансії і зрозумійте, що шукає роботодавець. Якщо у вас є необхідний досвід, поставте його першими пунктами на останньому місці роботи. Додайте в резюме декілька досягнень, особливо на останніх місцях роботи.

3. Переконайтеся, що ви описали свої обов'язки й з опису зрозуміло, що ви робили на останньому місці роботи. Наприклад, не інформативно буде виглядати «складання звітів», але набагато зрозуміліше «складання фінансових звітів за квартал/рік».

Відмови після співбесіди

У цьому випадку людина починає шукати причини в своїх особистісних і професійних якостях і, що ще гірше, вішати на себе ярлики: «це тому що я сором'язливий», «та що я взагалі вмію, мене ніхто не візьме на роботу», «я невдаха», «мені завжди не щастило з роботою». Ще один варіант – здобувач просто звинувачує роботодавців, які не оцінили його потенціал, тому що «найняли дурних HR-ів» тощо.

Хоча насправді у відмовах немає нічого страшного. Справа в тому, що для різних компаній потрібні різні люди з різними характерами. У моїй практиці були кандидати, які не підходили одному працедавцю, але прекрасно спрацьовувались з іншим. Ми всі різні, і часто нам комфортніше працювати з тими, хто на нас схожий.

Рішення: перестати перекладати відповідальність і почати аналізувати інтерв'ю, робити висновки.

Як це зробити:

1. Після чергової відмови дайте відповідь на такі питання:

- що було важливо для цього роботодавця, і продемонстрував я йому це?

- на які питання я відповів добре?

- які питання показали мене не з кращого боку, і як мені потрібно відповісти на них у майбутньому?

2. Якщо ви розумієте, що ваших знань дійсно не вистачає, щоб отримати роботу мрії, – підіть на курси, навчайтеся онлайн або перегляньте зарплатні очікування, щоб потрапити в компанію, де ви напрацюєте потрібний досвід.

Як не падати духом?

1. Складіть список своїх досягнень

Він допоможе вам побачити, скільки всього ви зробили, а також доповнити ваше резюме. Також згадайте ситуації, коли у вас щось не виходило, але ви довели справу до кінця. Це нагадає вам, на що ви здатні.

Зробіть другий список зі своїми сильними сторонами. Це і є той потенціал, який ви будете «продавати» майбутнім роботодавцям. Крім того, розуміння цих якостей буде надавати вам впевненість на співбесіді.

Якщо вам складно самому згадати досягнення і сильні сторони, запитайте про це у своїх колишніх керівників (якщо залишилися з ними в хороших відносинах), колег, близьких. Згадайте, в чому у вас просили допомоги колишні колеги, а також що давалося вам складно, але ви навчилися робити це добре.

2. Читайте історії успіху

Коли опускаються руки, дуже важливо знаходити в собі сили рухатися далі. У цьому дуже добре допомагають історії успіху інших людей, які мотивувують. Позитивні приклади інших допоможуть вам побачити, що складності є у всіх, але в кожному з нас є сили для їх подолання.

3. Заведіть «журнал успіху»

Фіксуйте в ньому ваші досягнення щодня. Це можуть бути навіть невеликі успіхи, не пов'язані з пошуком роботи. Важливо навчитися бачити свої плюси та концентрувати увагу на них.

4. Не дозволяйте собі впадати у відчай

В такому стані вам буде складніше «продати» свої навички роботодавцям, оскільки ви будете тільки викликати жалість. Інтерв'ю проходитимуть успішно, тільки якщо ви будете в хорошому емоційному стані.

5. Пам'ятайте, що ви та ваша робота не одне і те ж

Якщо у вас зараз немає успіхів у пошуку роботи, не дозволяйте собі думати, що з вами щось не так. Поставтеся до цієї ситуації як до виклику, який хочете подолати.

https://thepoint.rabota.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад