Обвалювальник м'яса

Ця професія є однією з найважливіших для м’ясопереробної галузі за сучасних умов.
Обвалювальник працює на м'ясопереробних підприємствах, проводить так зване обвалювання туш і частин туш худоби всіх видів, тобто відділення м'яса від кісток.

Зміст робіт.
Вручну або на механічних пилках розділяє яловичі та свинячі туші на частині (отруби). Відділяє м'язову, жирову і з'єднувальну тканину від кісток, зберігаючи отруб, за можливості, цілим і придатним для виробництва різних м'ясопродуктів. При обробленні свинних туш зрізає шпиг, готує окороки й інші частини туші шляхом надання їм відповідної форми. Проводить заточування та виправлення ножів, механічних пилок.

Повинен знати:
анатомічну будову туш; зчленування кісток скелета та розташування м'язової, жирової й з'єднувальної тканин; нормативи виходів обвалованого м'яса та шпига; правила заточування та виправлення ножів, користування захисними пристосуваннями.
Діапазон розрядів 4-5. Професію можна отримати безпосередньо на виробництві і в профтехучилищі.

Повинен уміти:
обвалювати частини туші одного виду худоби. Відокремлювати м’язову, жирову та сполучну тканини з грудної, крижневої кісток, обробляти свіже, охолоджене м’ясо – оброблене. Зрізувати сало із свинячих туш і напівтуш, одержувати та очищувати смалець й інші тваринні харчові жири. Обвалювати свинячі голови.

Професійно важливі риси
- уважність;
- акуратність;
- обережність;
- точність;
- пам'ять (тому що доводиться тримати в голові різноманітні відомості, наприклад, анатомічні);
- знання будов тварин, лінії зчленування кісток тощо.

Медичні протипоказання
- інфекційні захворювання;
- нервові та психічні;
- алергія.

Шляхи здобуття професії
Коледж, на виробництві, а продовжити освіту можна в інститутах харчової промисловості.

Схожі професії
Жилувальник, різник м'ясопродуктів, технік-технолог з м'ясних і птахопродуктів, інженер-технолог м'яса і м'ясних продуктів.

trud.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад