В Україні можливий дефіцит працездатного населення

В Україні можливий дефіцит працездатного населення

Поки українці шукають кращої долі за кордоном, у країні назріває дефіцит працездатного населення. На зміну п'ятидесятникам приходить нечисленне покоління 90-тих. 
Він і в себе в Іраку трудового щастя шукав, і в Туреччину на заробітки їздив, і вибрав Україну. Економічна ситуація тут краще, ніж на батьківщині.

Нікодім, трудовий мігрант (Ірак):

- Я вважаю, що зарплата тут теж нормальна, і я можу тут жити та годувати свою родину.

А ось на заході України люди мислять по-іншому: звідти, навпаки, на роботу за кордон виїжджають. У Наталі мати вже десять років працює в Італії. Середня зарплата - шістсот євро. А це значно більше, ніж українська пенсія.

Наталія Дунай, дочка заробітчанки:

- Італійцям, які доглядають, потрібно в 5 разів більше платити, тому вони беруть наших, тому що вони платять їм там дуже мало за їхніми мірками, а для нас це нормально виходить.

Еміграція українців є першою причиною, через яку вже через десять років державі не буде вистачати робітників, як підрахували в Інституті демографії. Друга - працездатних людей в 2020-му буде набагато менше, оскільки в 90-х народжуваність була низькою.

Олексій Позняк, завідувач відділом міграційної політики Інституту демографії:

- Необхідно залучати мігрантів, причому необхідно починати робити це вже зараз. У нас є певні контингенти осіб - вихідців з країн, які розвиваються, з колишніх радянських республік - Закавказзя та країн Середньої Азії. На першому етапі потрібно подумати про легалізацію тих, хто вже перебуває в Україні.

Для того щоб легально влаштуватися на роботу в Україні, іноземцеві потрібна довідка про постійне місце проживання. А роботодавцеві дозвіл від державної служби зайнятості на використання роботи негромадян України. Передбачає закон і випадки, коли ці документи є необов'язковими.

- Якщо наймається іноземець іноземними партнерами або компанією для організації, пов'язаної з проведенням ЄВРО-2012 з футболу, то дозвіл на працевлаштування іноземцеві не потрібен.

Зараз в Україну найчастіше запрошують європейців і росіян - підсумували в кадровому холдингу. Їм пропонують і високі зарплати, і гарні посади, і комфортні умови роботи та проживання. Усе - заради виховання в Україні вітчизняних кваліфікованих кадрів - пояснюють в організації.

Наталія Гілета, національний менеджер з рекрутменту кадрового холдингу в Україні:

- Вони приїжджають для того, щоб виховати наших фахівців, залишити тут наших професіоналів, щоб, коли вони виїдуть після закінчення проекту до себе додому, у нас залишилося більше професіоналів у цій сфері. Є галузі економіки, які лише розвиваються в нас, вони досить молоді й у нас поки немає фахівців.

Фахівців вищої ланки не вистачає в індустріальному та машинобудівному секторах, в сфері страхування та банківського обслуговування. У дефіциті й різноробочі. Українці на такі пропозиції вже не погоджуються.

В'ячеслав, керівник мережі швидкого харчування:

- Залучаємо іноземців з кількох причин, тому що люди вміють швидко та красиво працювати саме у своїй сфері, зрозуміло, і смачно готовлять, тому що в нас напрямок східної кухні.

Але дефіцит робочих кадрів серед співвітчизників ще не означає, що не буде безробіття. А ще багато людей воліють одержувати матеріальну допомогу, замість того, щоб працювати.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад