Головна причина прогулювання роботи - депресія

Головна причина прогулювання роботи - депресія

Статистика вражає: 110 мільйонів людей у світі страждає на депресію. Якщо ж урахувати й ті випадки, що не попадають у поле зору офіційної медицини, цифру ВОЗ доведеться помножити на п'ять. Щоб переконатися в цьому, достатньо заглянути в аптеки: понад половина всіх фармакологічних засобів, що випускаються у світі, - це антидепресанти та психотропні препарати. Якщо не буде вжито заходів, до 2020 р. депресія паралізує економічне життя багатьох країн, вважають у ВОЗ. Депресія вже вийшла на перше місце у світі серед причин неявки на роботу та на друге серед хвороб, що спричиняють втрату працездатності. Цю хворобу, через яку люди втрачають роботу, викликають не стільки всесвітні катаклізми, скільки сама робота. Головна причина зростання кількості депресивних розладів на робочих місцях - безцільність праці та відсутність у працівника зрозумілих перспектив, вважають експерти.
Американські психологи склали рейтинг найбільш «депресивних» професій. Відповідно до їхніх досліджень, рейтинг найбільш тужливих і безрадісних спеціальностей очолили няньки, доглядальниці та соціальні працівники. Російські психологи доповнили список - журналістами й офісними менеджерами. За останні 15 років кількість росіян, що звертаються за допомогою до психологів, у тому числі й з приводу проблем на роботі, значно виросла, констатують фахівці з НДІ психіатрії.  Найбільш масштабне дослідження депресії в Росії КОМПАС (клініко-епідеміологічна програма вивчення депресії в практиці лікарів загальсоматичного профілю) проводилося в 2002 р. Воно показало, що поширеність афективних порушень, розглянутих у рамках депресивного спектра, досягнула в Росії 45,9%, пишуть «Відомості».

Найчастіше депресія виникає через втрату роботи та непевність в собі або, навпаки, через завищені вимоги до себе та несправджені надії на швидкий кар'єрний і фінансовий успіх. У теперішніх російських працівників домінує матеріальна мотивація, про важливість заробітку говорить 96% опитаних.

Депресіям на ґрунті роботи найбільше піддані люди у віці від 30 до 40 років. Це покоління виховувалося на радянських соціалістичних цінностях, навчалося в перехідний період, а живе та працює в умовах капіталістичного ринку.

Сучасне суспільство висуває занадто високі вимоги до особистості. Усі хочуть швидкого успіху та великих грошей. Усі живуть у постійному стресі та втомі, пояснюють цей феномен фахівці. Крім того, багато російських компаній створюють ґрунт для депресії - людям не платять зарплати, немає кар'єрних перспектив, корпоративна культура залишає бажати кращого. Російські роботодавці або ігнорують ці проблеми, або намагаються затушувати їх розважальними заходами.

За матеріалами mnlnews.ru.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад