Робота програміста не для жінки?

Робота програміста не для жінки?

Робота програміста довгі роки вважалась не жіночою. Проте, вже сьогодні в деяких країнах жінки-айтішниці заробляють більше чоловіків.

За даними журналу "Форбс" у США лише 20 відсотків програмістів - жінки. І, хоча нещодавно, ця цифра була вище, з кожним роком laquo;Зараз дуже популярна теза: давайте підвищимо питому вагу зарплати в ВВП. Не можна підвищувати питому вагу зарплати в ВВП. Це визначається, зокрема, і структурою економіки. Для того, щоб зарплата зростала адекватно зростанню продуктивності праці, необхідно, щоб Україна, хоча б потроху, хоча б якісь рухи, робила від сировинної економіки до економіки з високою додатною вартістю. Інакше нічого не буде. Висока частка живої праці і відповідно оплати праці характерна не для тих країн, де сировину видобуваютьжінок-програмістів стає дедалі менше. В Україні такої статистики поки немає. Проте багато співбесідників Mojazarplata.com.ua відзначили, що із десятка співробітників у їх фірмі, жінок - всього лише одиниці.
Заповніть Анкету та дізнайтесь, яка ваша ціна на ринку праці!

Тут, здається, можна було б говорити про "жіночу логіку" та її несумісність з машиною. Проте, найперша програма для обчислювальної машини, була зроблена саме жінкою, Адою Лавлейс, дочкою лорда Байрона. Це вона запровадила в ужиток базові поняття програмування "цикл" та "вічко".

- Ні, ні про яку "жіночу логіку" мова не йде,- розповідає Діана Білицька, програміст з 15-річним стажем. - Вся справа в тому, що у жінки на першому місці стоїть сім'я. А робота програміста потребує постійно "бути у формі", підвищувати свої знанння. Світ комп'ютерів розвивається швидкими темпами. А у жінки не завжди є вільний час, щоб почитати професійну літературу, чи провести цілий день за написанням коду. Їй треба дивитися сім'ю. У чоловікиів таких проблем не буває.

Що стосується дискримінації, то жодна з опитуваних програмісток не змогла згадати подібних випадків.

– Жінка ти чи чоловік – це ніяк не впливає ні на зарплату, ні на спілкування в колективі. Неготовність ІТ-спеціалістів бачити жінок в ролі своїх колег – це скоріше міф, - говорить Марія, спеціаліст по тестуванню програмного забезпечення, стаж 5 років.

А з досвіду Діани, жінки-програмісти більш відповідально відносяться до роботи та менше допускають помилок.

В Європі та західних країнах існує значна різниця між оплатою роботи програмістів жінок та чоловіків. За даними фонду WageIndicator, в Бельгії доходи жінок- айтішниць на 14 відсотків більше, ніж у чоловіків. Більше отримують і їх колеги в Німеччині та Фінляндії.

У Південній Африці чоловіки-айтішники заробляють на 24 відсотка більше, ніж їх колеги жінки. В Бразилії ця різниця складає вже 39 відсотків. В Польщі ця різниця також відносно висока-18 відсотків.

А скільки заробляють жінки та чоловік програмісти в Україні? Заповніть анкету про роботу і дуже скоро ви дізнаетесь, скільки заробляють ваші колеги.

Джерело Mojazarplata.com.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад