Бізнесу пообіцяли спростити митний контроль

Бізнесу пообіцяли спростити митний контроль

Кількість підприємств, які зможуть проходити митний контроль та митне оформлення за спрощеним порядком, збільшиться. Держкомпідприємництво погодило проект наказу Держмитслужби, що спрощує механізми потрапляння суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності до "білих" та "зелених" списків. До них входять відповідно підприємства із високим та достатнім рівнем довіри. Про це повідомляє прес-служба комітету.

Відповідно до проекту наказу, з двох до одного року зменшується термін, що передує здійсненню оцінки діяльності підприємства, протягом якого його посадові особи не повинні бути притягнутими до кримінальної відповідальності. Також вводиться додатковий критерій про надання 3-х балів за відсутність протягом року порушень митних правил, що передбачають накладення штрафу. Водночас наказом вводиться вимога щодо необхідності укладати з підприємством, яке бажає потрапити до "білих" чи "зелених" списків, угоди про пост аудит.

Після ухвалення наказу Держмитслужби до вказаних списків можуть бути включені підприємства, у тому числі, малого та середнього бізнесу, які раніше за обсягами оформлених вантажних митних декларацій та/чи обсягами переміщень товарів у грошовому еквіваленті, не набирали достатньої кількості залікових балів за існуючих відповідно до наказу № 735 критеріїв оцінки. Зокрема, до "білих" та "зелених" списків зможуть потрапити підприємства, що працюють лише за одним видом господарської діяльності і тільки рік ведуть зовнішньоекономічну діяльність чи компанії, що здійснюють лише один вид господарської діяльності та мають невеликі обсяги оформлених митних декларацій при значній вартості вироблених ними протягом року одиниць товару.

Для включення до "білого списку", який означає високий рівень довіри, підприємству за результатами зовнішньоекономічної діяльності необхідно отримати не менше 23 балів. Якщо ж учасник ЗЕД набрав 18-23 бали, до нього встановлюється достатній рівень довіри, і він включається до "зеленого списку". 


За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад