Психологи пояснили природу критиканства

Психологи пояснили природу критиканства

Упереджене відношення до оточуючих властиве людей, які недооцінюють свої здібності, заявляють американські психологи з Каліфорнійського університету. 

Цих висновків учені дійшли під час тестів. Вони зібрали групу добровольців і запропонували їм пройти тест на оцінку автоматичної реакції на слова або зображення. Добровольці повинні були дивитися на монітор комп'ютера, у той час як на екрані показували серію слів з позитивbr /ним і негативним значенням і фотографії осіб.

Коли на моніторі відображалися позитивні або негативні слова та фотографії темношкірих людей або осіб слов'янського типу, учасникам експерименту необхідно було натискати певні кнопки.

При цьому вчені намагалися визначити показники упереджень. Наприклад, у випадку якогось упередження стосовно людей з темною шкірою, добровольці відчували більше труднощів у виконанні завдання.

Під час другого етапу експерименту групі пропонувалося написати творче есе й потім оцінити роботи інших. Психологи спеціально занизили деяким учасникам оцінки, щоб зрозуміти, як вони зреагують на таку ситуацію, і яким чином це вплине на їхню оцінку робіт інших людей.

Так було виявлене наступне: низька самооцінка у людей спричинила зайвий критицизм та негативні думки про навколишніх. Тут діяла прямо пропорційна залежність.

Джерело:gigamir.net

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад