Вакансії із завищеними вимогами: бути чи не бути?

Вакансії із завищеними вимогами: бути чи не бути?

Обережно - суворий відбір

Майже кожен зустрічався з вакансіями з серії «і зшивальник, і жнець, і на дуді грець». Читаючи подібні вимоги, шукачі справедливо обурюються: хто потрібен компанії - надлюдина? За яким принципом складаються такі описи вакансій: роботодавець дійсно розраховує знайти ідеального співробітника, або ж сподівається на «везіння» - «напишемо все, раптом який-небудь унікум знайдеться»?

Катерина Коваленко, керівник напрямку Healthcare холдингу «Імперія Кадрів», пояснює, чому складається така ситуація, коли у вимогах зазначене володіння декількома прикладними комп'ютерними програмами та навичками, які виходять за межі стандартної посадової інструкції фахівця: «Як правило, нову людину шукають на місце звільнених. Якщо співробітник, який залишив компанію, пропрацював на своєму місці більше року, то за час роботи він міг ""обростати"" додатковим функціоналом для розширення компетенцій, або сполучати ставки, скорочені на час кризи. Природно, компанія хоче замінити такого члена команди на рівноцінного. Але не факт, що в інших компаніях ситуація розвивалася аналогічно і такі фахівці взагалі існують».

Юлія Христова, керівник з підбору ІТ-персоналу компанії Ventra Employment, зазначає, що часто в подібних вакансіях роботодавець все-таки ділить завищені вимоги на «бажані» і «обов'язкові. Наприклад, володіння англійською мовою на рівні не нижче upper-intermediate - обов'язково, а досвід роботи з SAP - досить бажана (проте не критична) перевага. У такій ситуації роботодавець демонструє свою готовність розглянути кандидатів, які частково не відповідають ідеалу.

Бажано або обов’язково?

Поділ вимог на «важливі» і «бажані», безумовно, трохи полегшує шукачам завдання. Але від підводних каменів нікуди не сховатися - наскільки важливі для роботодавця ці самі «переваги»? І взагалі, як розібрати, які з вимог є критичними, а які - ні?

Катерина Крупина, генеральний директор «Кадрового агентства унікальних фахівців», говорить, що завищені вимоги рідко бувають критичними: «Ми, як правило, просимо роботодавця обґрунтувати наявність великої кількості специфічних компетенцій в описі вакансії. Часто стикаємося з ситуацією, коли від секретаря або менеджера з продажу вимагають знання англійської мови, при цьому в роботі співробітник буде її використовувати лише іноді випадках (наприклад, з появою іноземного клієнта або партнера). Зрозуміло, що знання англійської мови у випадку наявності керівника-експата або великої кількості клієнтів-іноземців є однією з ключових компетенцій фахівця та більш критичне, ніж у вищеописаному випадку».

«Дійсно, досить часто, особливо останнім часом, доводиться стикатися з подібного роду вимогами від замовників. Компанії шукають "ідеального" кандидата та висувають багато різних вимог. На жаль, доводиться визнати, що їхні очікування не завжди виправдані. Наприклад, вільна англійська мова буває потрібна лише для читання рекламних матеріалів і пошуку інформації в Інтернеті, а знання програми "1С" потрібне зовсім не на рівні програмування», - додає Світлана Акопова, керівник відділу з підбору постійного персоналу Ventra Employment.

Катерина Коваленко радить: «Шукачам варто звертати увагу на перші рядки вимог в описі вакансії - найбільш важливе компанія намагається зазначити на самому початку. Звертайте увагу на слова ""суворо"" і ""бажано"". Часто саме так роботодавець розмежовує необхідні навички». Якщо ж параметри відбору не розмежовані, можна порекомендувати кандидатам орієнтуватися на інтуїцію, логіку та власні професійні навички.

Інша сторона барикад

Імовірно, кожен роботодавець розуміє, що шукати фахівця, який відповідає всім завищеним вимогам, прийде дуже довго. Особливо якщо запропонувати співробітникові високу зарплату компанія не готова. Чи згодні роботодавці розглянути кандидатів, частково (можливо, на 20-30%) не відповідним необхідним параметрам? Зрозуміло, що, наприклад, іноземну мову за декілька місяців вивчити навряд чи вийде, а ось опанувати ту чи іншу програму цілком можна.

Елла Михайлова, провідний консультант рекрутингового агентства Penny Lane Personnel, говорить, що роботодавець завжди готовий розглянути кандидатів, які у тому чи іншому ступені не відповідають заявленим вимогам: «Ідеальних збігів практично не буває, завжди є якась мінімальна погрішність: одному кандидатові не вистачає стажу, іншому - обсягів роботи, третій - чудовий маркетолог, але в FMCG-Секторі, а не в інвестиційному, четвертий - бездоганний у всьому, але вік на 4 роки вищий за необхідний».

«Роботодавець буде готів зустрітися з шукачем у тому випадку, якщо за основними параметрами фахівець буде повністю відповідати уявленню роботодавця про ідеального кандидата. Наприклад, при підборі секретаря важливу роль буде відігравати психоемоційний контакт з шукачем. Якщо роботодавцеві сподобаються особисті якості кандидата, то він зможе закрити очі на брак досвіду або відсутність певних знань і навичок. Якщо ми говоримо про менеджерів з продажу, то наявність клієнтської бази та навички продажів будуть більш значимими для роботодавця, ніж, наприклад, знання програми "1С"», - додає Катерина Крупина.

Відгукуватися чи ні?

Безумовно, шукач самостійно вирішує, чи варто відправляти резюме на вакансії подібного типу. Експерти ринку праці радить адекватно оцінювати власні знання, професійні навички та ступінь навченості. «Відгукуватися на такі вакансії, безумовно, варто. Але щоб не витрачати час (свій і роботодавця) на порожні зустрічі, краще відразу обмовити відсутність тих навичок, які зазначені в оголошенні. При цьому потрібно підкреслити те, що, на думку кандидата, може бути перевагою при прийманні на роботу. Краще почати з того, що кандидат уміє, який у нього досвід роботи, а потім обмовити, що, на жаль, чогось він не вміє або такого досвіду роботи не мав», - рекомендує Катерина Крупина.

«Якщо кандидат упевнений у своїх компетенціях, навичках і своїй універсальності, то він може відгукнутися на таку вакансію. Більше того, звичайно молоді та "гарячі" фахівці й ті, хто змінює сферу діяльності, і відгукуються на подібні пропозиції про роботу», - додає Елла Михайлова.

Поради та рекомендації

Якщо шукач вирішив відгукнутися на «завищену» вакансію, як йому краще побудувати спілкування з роботодавцем? Брехати, що «усе знаю та вмію, проте призабув»? Або запевняти, що обов'язково всьому навчиться? «Етику ділового спілкування в кожному разі дотримувати необхідно, тому брехати не можна в жодному разі. Тим більше, якщо раптом неправда спливе в процесі роботи, ви потрапите в скрутну ситуацію та зіпсуєте свою репутацію. А от про те, що одержати будь-яку навичку праці не складе, сказати обов'язково треба. Іноді можна просто промовчати про те, чого роботодавець не запитує. Адже якщо питання не пролунало, то, швидше за все, це не дуже важливо або не важливо взагалі. Але на пряме запитання про певну навичку, уміння або досвід роботи краще й відповісти прямо. Роботодавець у кожному разі оцінить вашу чесність і прямоту», - радить Катерина Крупина.

Світлана Акопова рекомендує ретельно проаналізувати наявний досвід: «У першу чергу виділіть свої сильні сторони, які можна з успіхом застосувати на даній позиції, подумайте, яку користь ви можете принести компанії, куди вам так хотілося б потрапити, доведіть це до відомості роботодавця. А потім висловіть свою готовність підтягнути в короткий строк відсутні необхідні навички».

«Правильне рішення у випадку, якщо ви почуваєте, що це робота вашої мрії, проте ви не повністю відповідаєте вимогам заявки, - зателефонувати до компанії та зв'язатися з рекрутером для уточнення деталей», - додає Катерина Коваленко.

Елла Михайлова резюмує, що чесність і докладність - кращі супутники інтерв'ю. На думку експерта, якщо шукач все-таки вирішив претендувати на «завищену» вакансію, йому варто якомога більш детально домовитися про умови праці й обсяг функціонала з роботодавцем. У протилежному випадку кандидат може й фактично, і психологічно не впоратися з різними питаннями, проблемами та перешкодами, що виникають раптово.

Джерело: http://personal.pennylane.ru/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад