Офісне повстання

Офісне повстання

Робота у великій компанії - це не лише стабільність і поступовий кар'єрний ріст. Це і чітке дотримання правил корпоративної культури, і підпорядкування жорстким регламентам, і сувора звітність. Як не втратити власне «Я» і зберегти внутрішню свободу? 

Можна додати сюди обов'язкове для багатьох компаній участь у громадських колективних заходах, примусове навчання поза робочим часом іноземної мови, переговори по суботах, відправку у відрядження саме тоді, коли ви збираєтеся у відпустку ... Для багатьох з нас офісні будні перетворюються в рабство. Якщо стає зовсім не під силу - варто задуматися про зміну роботи. Але якщо плюси все-таки переважують мінуси, треба перемогти в собі «полоненого турка» і внутрішньо звільнитися, щоб думки, бажання і дії залежали тільки від вас, а не від тиску згори. 

Ідеальний варіант - включити здоровий цинізм і перестати брати все близько до серця. Або подумати ось про що: працюючи в компанії, де співробітників позбавляють волі і власного життя, ви заробляєте очки на майбутнє - після екстриму будь-яке інше місце здасться дивним. Тим, для кого перераховані заходи - не вихід, пропонуємо інші способи.

Діагностика
Для початку необхідно визначитися, що саме робить вас залежним і невільним найбільшою мірою? Для цього треба виділити всі нюанси «несвободи», насаджуваної керівництвом, і зрозуміти, які хвилюють, а які можна не брати до уваги. Можна розібрати по кісточках цілий робочий день, зафіксувавши ті моменти, які зіпсували вам настрій. Заборона на ведення блогу в інтернеті, допустимо, залишає постійне відчуття відірваності від головних подій у житті. А щоденний звіт у кабінеті начальства про зроблене на благо проекту змушує трястися від страху, що зусилля не будуть визнаними, задовго до аудієнції. І це саме по собі позбавляє творчих сил і конструктивних ідей.

Якщо ніяк не виходить відразу розібратися в причинах свого сумного відчуття несвободи, спробуйте протягом тижня докладно записувати все, що відбувається на роботі і свої думки з цього приводу. У кінці тижня уважно перечитайте і позначте всі випадки тиску зовнішніх умов і свою реакцію на них. Так зможете виловити найнебезпечніших «бліх».

Лікування
Коли самі шкідливі для нервової системи і настрої фактори встановлені, час переходити до їх викорінювання. Скасувати поточні звіти і підключити робочий комп'ютер до Мережі вам, припустимо, ніхто не дозволить. Тому усунення перешкод повинно здійснюватися лавірування.

Хочете приклад? Будь ласка! Що робити з традиційними викликами «на килим»? Методів позбутися від нього море, головне - знайти найбільш підходящий стосовно до вашого шефа і особисто вам. Припустимо, лікар прописав вам рівно о 15.00 змащувати горло ліками, після чого мовчати протягом декількох годин. Або щодня наприкінці робочого дня у вас скайп-сеанс з партнерами з іншого міста (це можна влаштувати або придумати). Нарешті, можна до призначеного часу регулярно вплутуватися у важливий робочий процес, який не можна перервати. Не бійтеся нестандартних рішень - вони працюють найефективніше.

Зміна позиції
Проблема перестає бути такою, якщо подивитися на неї під новим кутом. Повернемося до перерахування дратівливих і заважають відчувати себе щасливими на роботі факторів. Кожен з них може обернутися плюсом, якщо повернути голову вбік і поглянути скоса.
Примушують вивчати англійську по вечорах? Дуже добре! Будете володіти мовою, причому абсолютно безкоштовно. Вимагають підзвітності на кожному етапі роботи? Сприймайте це як стимул до швидкого освоєння навичок і накопичення дуже корисного досвіду. Продовжуйте список, поки неприємні моменти не закінчаться. І далі кар'єра піде легше.

Три «Ха-ха»
Цей метод закликає весь ваш гумор. Займіться пошуком смішного у всьому, що оточує на роботі, і особливо в тому, що завдає неприємностей. Повірте, це бездонний колодязь - знай тільки копай. Зачепитися можна для початку за дрібниці: в одному офісі диктатор-шеф псував настрій секретаркам, поки вони не зрозуміли, що той - вилитий півень, який випинає груди перед курми. З тих пір вони стали з нетерпінням чекати чергової порції його нотацій.

А хіба менеджери, що йдуть на нараду до керівництва боязким гуськом і з трепетом на обличчях, - це не готовий кадр з кінокомедії? І чим не спектакль таємний, прямо-таки небезпечний для життя позаурочний дзвінок другу? Суцільний адреналін і сміх. Висновок однозначний: ставитися надто серйозно до багатьох речей не можна.

Я - принцеса в зачарованою країні
«Де тисне тугою каламутна життя, там рятує велика втіха - гра». Слова належать великої містіфікаторше й письменниці Надії Теффі, яка розуміла толк в розцвічування сірих буднів. Справді, чому не пограти ... прямо на робочому місці. Гра розрахована на одну людину - вас. Її можна пустити по двох каналах - на позитив і на відторгнення.
Перший варіант приємніше, але важче для виконання: треба уявляти себе зовсім іншою істотою, а те, що відбувається навколо - не тим, чим воно є насправді. Найпростіша фантазія виглядає так: ви - велика актриса, яку запросили на головну роль у психологічному трилері. Якщо уява працює добре, а дитина всередині вас не заснув вічним сном, ви побачите, як перетвориться реальність. По суті, це справжнє чаклунство, яке у вас у руках.
Другий варіант гри спрямований на тимчасове смирення, охарактеризувати його можна так: прикинуся-но я, що мені тут добре. Сюди відмінно впишеться образ «полоненого турка», який змушений терпіти нав'язані умови, щоб не отримати кулю в лоб. І приховувати справжні почуття. Повірте, така гра теж захоплює.
Ролі і «світи» можна міняти так часто, як цього хочеться.

На свій смак і колір
Дуже хороша терапія проти поневолення - робити тільки те, що ви вважаєте правильним, доцільним з позицій розуму, а не прийнятих стереотипів або умовностей. Навіть якщо ініціатива на них виходить зверху. Якщо ви будете робити дійсно корисні для компанії речі, вас оцінять і закриють очі на дотримання правил. Можливо, вам вдасться змінити їх на краще - і зробити перебування колег на робочих місцях більш осмисленим і вільним. Зрештою, ви професіонал.



За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад