Робота для школярів

Нинішні канікули відрізняються від торішніх тим, що набагато більшій кількості школярів місцеві власті надали можливість заробити. Тобто не просто відпрацювати трудову літню практику для галочки, тому що так належить, а отримати за це гроші.

«Тільки у червні ми працевлаштували 1147 учнів, а в цілому за літо плануємо надати роботу двом тисячам дітей», - розповіла газеті методист міського науково-методичного центру управління освіти Донецька Лариса Іванцова. За її словами, в школах створили бригади старшокласників. Місця їх роботи: завод «Норд», Донецька макаронна фабрика, приватні підприємства, кур'єрські послуги, роздавання флаєрів. Працюють юні робітники і в 55 школах міста. «Згідно переліку, затвердженому санітарно-епідеміологічною станцією, вони виконують якісь посильні роботи, наприклад, підмітають, виконують вологе прибирання, але з фарбою не працюють. Вони виконують підсобні роботи в бібліотеках і класах – якщо потрібне щось переставити, але тягарі, знову ж таки, їм переносити не можна, - зазначають в управлінні освіти. - Ті, хто хоче підробити, звертаються до райвідділів освіти разом з батьками, і якщо в школах працевлаштувати неможливо, відділи укладають договори з підприємствами, але виключно з відома батьків».

Проте, як і на дорослому ринку, кількість школярів, які бажають підробити, набагато перевищує кількість робочих місць. Тому не всіх бажаючих вдається працевлаштувати, насамперед, роботу надають соціально незахищеній категорії дітей. Наприклад, в донецькій ЗОШ №132 бригада старшокласників складалася лише з трьох дітей! «Скільки змогли сплатити, а бажаючих було значно більше, - відповіла завгосп школи Віра Виросткова, - Ще в кінці року ми ходили по класах і пропонували хлопцям підробити влітку, багато хто погодився. Була бригада – це хлопці 8-9 класів – вони клеїли шпалери, мили підлогу, пололи квітники, садили квіти і дерева довкола школи».

Небагато вдалося підробити старшокласникам і на Донецькій макаронній фабриці. «У нас були на практиці два тижні учні школи №7, займалися ручним фасуванням макаронних виробів. Ми провели для них екскурсію, інструктаж з охорони праці, працювали вони по 4 години, розповіла Наталія Ніколенко, начальник виробничої лабораторії Донецької макаронної фабрики. Зважували, фасували макарони по пакетиках, які зав'язуються оксамитовою стрічкою. Взагалі, у нас автоматичне фасування, але є і така непродуктивна праця. Якщо ми отримуємо великі замовлення, то допомога дійсно потрібна». Дітям подобається тут більше, ніж в Ботанічному саду, де вони працювали раніше, як зізнаються самі школярі. Але за два тижні багато грошей хлопці не заробили, вони вважають, що на макаронній фабриці була швидше пізнавальна екскурсія, ніж робота. Хоча, як затверджували в міському управлінні освіти, працювати діти повинні місяць, щоб отримати мінімальну оплату - 560 грн.

Більше всіх пощастило з роботою дітям, які вчаться в інтернатах. За місяць трудової практики в рідних стінах бажаючі працювати заробили близько 780 грн. В інтернаті №10 міста Донецька, наприклад, працювала бригада з 20 школярів від 14 до 16 років. «Хлопці підклеювали плінтуси і шпалери, шпаклювали частково стіни своїх спалень, виконували підготовчі роботи під фарбування стін, дрібний ремонт меблів, висаджували і поливали квіти, пололи клумби, - описала їх діяльність заступник директора з виховної роботи школи-інтернату №10 Олена Архипенко. - У нас профіль - підготовка до робочої професії. Паралельно хлопці і навчалися всьому цьому за допомогою вчителів і майстрів школи. Гроші заплатили, - підтвердив десятикласник Олег Заболотько. Хлопець вже майже витратив свої 780 грн. - купив те, про що давно мріяв: фірмові кросівки. Тепер є в чому грати у флорбол –це хокей в залі, яким старшокласник серйозно займається. «Купив собі ще дещо з одягу, - говорить він. - Зарплата для мене - суттєва допомога, адже гроші нам кладуться на книжку, а на руки видають мало, тому підробив із задоволенням. Шкода, що торік цього не було, хоча я вже маю досвід такої роботи. Зараз ось з обновками їду відпочивати до Юр’ївки, до оздоровчого табору».

За матеріалами: http://lifedon.com.ua/.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад