Робота в Італії: які перспективи

Робота в Італії: які перспективи

Італія є найбільшим центром міжнародного туризму, понад 50 мільйонів людей щороку відвідують цю країну. Туризм в Італії є одним із провідних секторів економіки і становить 12 відсотків від ВВП. На частку Італії доводиться 5,6% від світового туристичного ринку. За цим показником країна поступається в Євросоюзі тільки Франції та Іспанії. 

Загальна чисельність населення Італії складає 58 млн. чоловік.

Національний склад населення країни досить однорідний - 98% його складають італійці. Іноземці в Італії представлені в основному румунами (40% всіх іноземців, що проживають в країні), що пов'язано зі вступом Румунії до Євросоюзу та їх міграцією в Італію, албанцями і марокканцями. Варто відзначити, що в останні роки серед мігрантів також лідирують наші співвітчизники, ще однією численною групою є молдавани.

Населення Італії розміщено по країні нерівномірно. Понад 70% населення проживає в містах, а так як більшість розвинених міст розташовується на півночі країни, то тут проживає більше 50% всіх жителів країни. Що стосується іноземців, то 62% усіх іммігрантів проживають в північній частині країни, 25% - у центрі, і 12% - на півдні.

Працездатне населення

Загальна чисельність економічно активного населення Італії становить 25 мл чоловік.

Статистичні дані стверджують, що Італія є однією з "найстаріших" країн у Європі, де, крім того, один з найнижчих показників народжуваності. Італійський дисбаланс в поколіннях найбільш високий в Європі.

З цієї причини передбачається, що найближчі десятиріччя чисельність активного населення зменшиться: до 2031 року його чисельність становитиме 37,4 млн. чоловік, а до 2051 року - 33, 4 млн.

Зайнятість населення

Структура зайнятості населення Італії виглядає наступним чином:

промисловість - 31%, сільське господарство - 4%, третинний сектор - 65%.

У структурі зайнятості населення Італії спостерігаються значні регіональні диспропорції. Північно-Західний регіон країни традиційно є більш розвиненим регіоном, в якому раніше сформувалася потужна промисловість (тут знаходиться головний промисловий трикутник Італії - Мілан-Турін-Генуя), тому основна частка зайнятих у промисловості припадає на Північ Італії. Центру традиційно були притаманні середні показники по країні, і цей регіон вважався перехідним між індустріальним північчю і аграрним півднем. Велика частина населення, як і на Півночі, зайнята в промисловому секторі, але по зайнятості в третинному секторі (сфера послуг, туризм і т.д.) Центр Італії значно перевершує Північ. Південь країни характеризується переважаючою зайнятістю населення у сфері послуг і туризму, в аграрній сфері і індустріальної.

Безробіття

Рівень безробіття в Італії значно варіюється в залежності від місцевості. За рівнем життя і виробництва Італія не є однорідною. Північ країни більш благополучний, ніж Південь. Вся основна промисловість зосередилася на півночі Італії, що призвело до відтоку населення півдня на північ в пошуках роботи. З розвитком промисловості все в тій же північній частині країни різниця між рівнем життя півдня і півночі тільки збільшувалася, рівень безробіття на півдні досяг 20%. У середньому ж, рівень безробіття в країні становить 8,5%.

Досить високий рівень безробіття спостерігається серед молоді віком від 15 до 24 років, який досяг майже 28%. В Італії більше 2 млн. молодих людей ніде не працюють і не навчаються і переважно, це чоловіки.

При цьому спостерігається зниження числа працевлаштованих італійців в порівнянні з іноземцями, що проживають в Італії. На півночі і півдні Італії кількість працюючих людей зменшилася, в той час як в центральному регіоні спостерігається відносна стабільність.

Середня щомісячна зарплата

Найбільш високі заробітні плати пропонуються в північній частині Італії, де розташовується промисловий центр країни - місто Мілан та інші найбільші міста. В кінці року італійцям виплачують тринадцяту зарплату, а якщо це співробітники банків і нафтових компаній, то вони можуть отримати 15, 16 заробітну плату.

Італія хоча і входить до вісімки високорозвинених країн, але не є країною з дуже високим доходом населення.

Середня зарплата в Італії становить приблизно 1500 євро (15 000 грн.), Що для Італії є досить низьким рівнем. На таку заробітну плату в Італії можна, наприклад, дозволити зняти скромну квартиру в Турині та поїхати у подорож (за 500-600 євро). Лікарі в Італії можуть претендувати на заробітну плату від 2500 до 4000 євро (25 000 - 40 000 грн.), Сума залежить від лікувального закладу, рівня кваліфікації, досвіду роботи і, що не менш важливо в Італії, родинних чи дружніх зв'язків, особливо це стосується Півдня країни.

Зарплати українських жінок, задіяних у домогосподарствах на Півдні країни, складають близько 600 євро (6000 грн.) На місяць. У той час як у більш розвинених північних регіонах-1500 тисячі євро (15 000 грн.).

У результаті зростання безробіття і зниження зарплат, українські працівники часто мігрують по Італії з Півдня на Північ в пошуках більш високооплачуваної роботи.

Слід зазначити, що Італія належить до тих країн, де мінімальна зарплата законодавчо не встановлюється, а регулюється галузевими угодами. У середньому, вона складає 700 євро (7000 грн.).

Скільки тут працює українців

За офіційними даними в Італії проживає понад 300 тисяч українців, за неофіційними - понад 600 тисяч. За даними посольства України в Італії, близько 90% українців, які приїхали до Італії на заробітки, - це жінки, зайняті в домашньому господарстві (доглядальниці, няні, гувернантки і т.п.).

Імміграція до Італії

Для того, щоб отримати візу в Італію, потрібен дозвіл на роботу і сама робота в Італії. Іноді питаннями, пов'язаними з оформленням візи займається роботодавець, який відправляє людини в цю країну. Люди - вихідці країн, що не входять до складу Європейського Союзу, повинні мати на руках візу в Італію, в якій повинно бути зазначено, чому чоловік іде на роботу до Італії. Щоб стати жителем цієї країни, потрібно жити і працювати на офіційній роботі протягом півроку.

Наші співгромадяни в Італію прибувають різними шляхами і методами. Є чотири способи легально опинитися в Італії:

1. Туристична віза, правда, по її закінченню доведеться залишити країну або залишитися в ній вже нелегально.

2. Навчання в італійському вузі або на курсах в Італії передбачає можливість іноземних громадян жити в Італії протягом декількох місяців з метою вивчити мову та культуру країни.

3. Вид на проживання оформляється фірмою-роботодавцем або агентством з працевлаштування.

4.И нарешті - вийти заміж за громадянина / громадянку Італії.

Знайти офіційну роботу в Італії викликає безліч труднощів. Навіть представникам країн Європейського Союзу складно, тому що потрібно проходити трудомістку операцію підтвердження своєї професійної кваліфікації, а також проходити тестування зі знання італійської мови. Через те, що отримати таку візу дуже складно, більшість вибирають неофіційну роботу в Італії або вступають у шлюб з громадянами цієї країни.

Вакансії для українців в Італії великою різноманітністю не відрізняються. Найчастіше роботодавці не вірять інформації, представленої в резюме, і у них немає можливості і бажання її перевіряти. Якщо немає законного виду на проживання, то на хорошу, високооплачувану роботу претендувати не має сенсу. Вакансії для українців в Італії такі: доглядальниці, офіціанти, кухарі, прибиральниці, різноробочі, будівельники, садівники. Таку роботу виконують українці, які, як правило, знаходяться в країні нелегально. Хоча це протизаконно, багато італійців користуються їх послугами, тому що це дешево. Приховати наявність таких людей у фірмі так само неважко, як в будинку, оскільки основу економічної структури Італії складають малі та середні підприємства, які більш ніж на 80% є фамільними, тобто належать одній родині. А доносити на сусідів не прийнято.

Варто відзначити, що працевлаштування не за фахом сильно дивує італійців. В Італії не тільки вважається нелогічним, а й заборонено займатися бізнесом, не маючи відповідної кореспонденції між напрямком бізнесу і освітою або досвідом попередньої роботи. Більше того, для переважної більшості видів бізнесу необхідно мати відповідну вищу освіту. Ряд винятків з цих правил з'явився не дуже давно. Можливо, їх прийняли для іноземців, в тому числі і для російських, зрозумівши, що для нас лікар, який торгує парфумами або нерухомістю - не нонсенс, а реальність.

Країні не вистачає

В Італії, незважаючи на економічну кризу і зростання безробіття, особливо серед молоді, підприємства відчувають дефіцит кваліфікованих кадрів, в основному за такими професіями як будівельники, установники вікон і дверей, пекарі, кондитери, кравці, теслі та кухарі. Крім того, в Італії залишається великим попит на такі професії як медсестри, косметологи, перукарі.

Згідно з дослідженням Національного об'єднання ремісників Confartigianato, близько 147 тисяч робочих місць в італійських компаніях залишаються вакантними.

Найбільш популярними професіями в Італії є:

- Інженери різних спеціальностей, працівники в торговельно-маркетинговому напрямку, працівники культури і туризму, фахівці у сфері бухгалтерії та фінансів. Крім того, користуються попитом фахівці, професійно володіють англійською мовою. Такі люди можуть знайти різну роботу в Італії - це викладання англійської, як іноземної в навчальних закладах (для цього необхідна наявність сертифікату TOEFL), а також можуть влаштуватися на роботу в бари і будь-які фірми та установи, де потрібні працівники зі знанням англійської мови.

Корисні поради з працевлаштування в Італії

Як вже згадувалося раніше, для отримання візи до Італії, необхідний дозвіл на роботу, а, отже, і сама робота в Італії. У деяких випадках, оформлення дозволу бере на себе компанія, яка спонсорує і відправляє на роботу в Італію. Усі громадяни країн, що не входять до складу ЄС, повинні отримати візу для в'їзду до Італії, в якій будуть описані причини для роботи в країні.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад