Наскільки ефективна віддалена колективна робота?

Наскільки ефективна віддалена колективна робота?

В даний час, середньостатистичний користувач ПК, підключений до глобальної мережі, має можливість користуватися такими засобами спілкування, як e-mail, Skype, ICQ, Facebook і т.д. Тобто для того, щоб заробляти гроші, зовсім не потрібно кудись їхати, проводити очні переговори, ходити на бізнес-ланчі. Все можна зробити віддалено. Комп'ютер пропонує нам можливість займатися звичайними робочими справами, не виходячи з дому. Ну а якщо необхідно з'ясувати щось термінове, а людину за комп'ютером немає, завжди є під рукою мобільний телефон. 

У той же час, учені з Гарвардського університету спробували з'ясувати, наскільки ефективна віддалена колективна робота. Для цього було проведено масштабне дослідження, результати якого можна побачити в PLoS ONE. Примітно, що дослідження передбачало проведення тестів над самими дослідниками. Тобто вчені спробували проаналізувати самих себе. І все ж вони акцентують увагу на тому, що результати дослідження будуть аналогічні і у випадках з дослідженням роботи в інших галузях.

Отже, проведене дослідження охопило сотні наукових робіт. При цьому дослідники враховували той факт, як саме працювали вчені: пліч-о-пліч або віддалено. Після цього було визначено, наскільки часто наукові роботи цитувалися в наукових колах. Цим кроком вчені визначали наукову цінність тієї чи іншої роботи.

Результати вразили навіть самих учених. Виявилося, що близька спільна робота приводила до більш частого згадуванню їх робіт, ніж у випадку з віддаленими дослідженнями. Причому найбільш цитованими були ті наукові роботи, в яких тісно співпрацювали перший і останній автор. Якщо вони працювали в одному кампусі чи будівлі, то їх робота довше обговорювалася у наукових колах. Професор педіатрії Ісаак Коган, який очолює проведене дослідження, розповів про те, що сучасні інформаційні технології не можна недооцінювати. І все ж живе спілкування має першорядне значення для реєстрації і запису будь-яких наукових результатів, незалежно від ступеня їх важливості. Примітно, що відстань між авторами наукових робіт, що вимірюється в метрах, також впливало на ступінь популярності праці. Наприклад, якщо автори під час досліджень знаходяться в одній будівлі, то шанси на згадку в наукових колах, підвищуються на 45 відсотків.

Цікаво й те, що ці дослідження можна запросто перенести на світ бізнесу. Вчені стверджують, що електронні ділові листи набагато менше втягують людини в роботу, ніж безпосереднє спілкування між людьми. Особисті зустрічі допоможуть досягти розуміння, перейнятися довірою і почуттям відповідальності. У той же час, ефективність праці при використанні сучасних технологій більш висока, чого не скажеш про продуктивність. Іншими словами, у роботі вам потрібно визначитися, чи потрібна вам висока швидкість роботи або ж ви віддасте перевагу плідну співпрацю, яка може призвести до кращих результатів.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад