Безробіття провокує розлучення з ініціативи чоловіків

Безробіття провокує розлучення з ініціативи чоловіків

Втративши роботу, чоловік неминуче втрачає інтерес до шлюбу - такого парадоксального висновку дійшли вчені. Навіть ті чоловіки, які вважали себе щасливими в сімейному житті, у випадку втрати постійного заробітку починають шукати можливість розлучитися зі своєї благовірною.

Дослідники відносять цей феномен на рахунок соціальних інстинктів, згідно з якими чоловік сприймається як годувальник. Патріархальному у всіх змістах стереотипу не заважає навіть те, що жінки протягом останніх десятиліть вже не прив'язані до кухні та прання, а професійні розходження за статевою ознакою з кожним роком все більше нівелюються.

Навпаки, жіноче безробіття не спонукає жодну із сторін розпочати процес розлучення. Домогосподарки розривають шлюбні узи, тільки будучи вкрай незадоволеними стосунками зі своїми чоловіками. У той же час працюючі жінки набагато частіше стають ініціаторами розлучення. Це пояснюється тим, що, маючи можливість себе забезпечити, жінка морально готова ляснути дверима, коли зберегти шлюб не уявляється можливим.

"Такі ефекти, імовірно, є наслідком істотних змін у статусному положенні жінок і відсутності таких у чоловіків, - вважають автори дослідження. - У той час як зайнятість жіночої частини населення зросла та нормально сприймається в суспільстві, відсутність роботи в чоловіків для багатьох залишається неприйнятною. Крім того, на сьогоднішній день відсутні культурні норми й інституціональна підтримка для чоловіків, які приймають на себе "фемінізовані" статусні ролі (такі, як робота вдома й емоційна підтримка голови родини)".

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад