Обережно: мисливці за ідеями не сплять!

Обережно: мисливці за ідеями не сплять!

На жаль, людина з двома вищими, зарплатою вищою за середню й особистим авто, цілком може виявитися злодієм. На жаль, обчислити офісного злодія не так просто, а виявитися його жертвою - легко. Особливо, якщо в тебе є, що красти. 
Найчастіше крадуть ідеї

За статистикою, перше місце серед офісних крадіжок займає інтелектуальна праця, тобто найчастіше крадуть ідеї.

- Продукувати «геніальні» ідеї - це лише частина справи. Набагато важливіше вміти захищати їх від менш креативних колег, які легко можуть вкрасти чужу ідею та видати її за свою. Автор ідеї, зрозуміло, залишається за бортом, коли злодій одержує премію та похвалу начальства, якщо крадену ідею визнали таки геніальною, - коментують психологи.

А ще експерти впевнені:

- Хто не вміє захистити та відстояти свою інтелектуальну працю, приречений на постійні невдачі в кар'єрі.

І пропонують способи боротьби з офісними крадіжками ідей і іншого майна.

1. Зберігайте свої ідеї «під замком»

Правило діє як у прямому, так і в переносному значенні.

- Не залишайте на робочому столі важливі документи, при необхідності замикайте їх у ящик або забирайте додому. Доступ до комп'ютера повинен бути захищений паролем, - рекомендує експерт з питань кар'єри Марія Хоф-Глац. - Ну й, звичайно, не варто розповідати зайве в присутності «ненадійних» колег.

2. Не розкидайтеся «сирими» ідеями

- Будь-яку ідею треба спочатку обміркувати, дати їй оформитися, дозріти. Потім варто привести її в презентабельний вигляд, і лише після цього - представляти начальству, - рекомендує експерт Марія Хоф-Глац.

За словами експерта, найгірше, коли ви представите начальству "напівфабрикат", який бос не оцінить. А хитрий колега підхопить ваш задум - і зробить з нього успішний проект.

Найбільш ідеальний варіант, на думку експерта, коли співробітник приходить до керівництва не з «голою» ідеєю, а з ідеєю та планом її реалізації, нехай навіть робочим.

- Презентуючи начальству свою ідею, зафіксувавши все на папері, співробітник не тільки буде виглядати солідним в очах керівництва, але й закріпить за собою авторство, - пояснює Марія Хоф-Глац.

3. Озвучувати свою ідею чітко та впевнено

- При озвучуванні варто заздалегідь обговорити деталі згадування авторства на той випадок, якщо саме ваша пропозиція виявиться найбільш вдалою і ляже в основу великого проекту, - радить психолог Петер Гросс.

За словами експерта, найпоширеніша помилка - це те, що питання авторства, як правило, не виносять на обговорення з колегами або із шефом. І даремно! У підсумку автор ідеї залишається ні з чим. Розраховуючи на чесність і порядність колег, дуже дивується, коли не бачить свого імені в переліку тих, хто працював над проектом і гідний премії.

- Якщо вам дійсно важливе, щоб ваше ім'я булу в переліку творців, то говоріть про це заздалегідь, - рекомендує професор Гросс.

4. Шеф завжди правий. Навіть якщо він злодій?

На жаль, і навіть у цьому випадку наїжджати на боса не рекомендується.

Якщо начальник краде ідеї підлеглих, а потім видає їх за свої, викривати злодія - справа невдячна.

Звичайно, якщо ви не плануєте змінити роботу. Коли нема чого втрачати, то можна влаштувати негідникові «темну».

Як мирно вирішити ситуацію, якщо краде шеф?

- Іноді, у силу займаної посади, начальник має право представляти успіхи своїх підлеглих як свої власні, як би прикро для співробітника це не було, - говорить психолог Марія Хоф-Глац. - Але якщо це повторюється знову та знову й співробітник не одержує належного визнання, то в якийсь момент він просто втрачає бажання щось робити, - констатує експерт.

За словами психолога Петера Гросса, у такій ситуації варто підійти до шефа з толерантною розмовою про те, як він ставиться до ідеї авторства.

- Не виключено, що ваш начальник дійсно дотримується думки, що результати праці підлеглих належать компанії-роботодавцеві в особі вищестоящого за посадою, тобто - йому, але також можливий варіант, що шеф легко погодитися в списку авторів згадати прізвище творця ідеї, тобто ваше.

5. Якщо ідею вже вкрали...

Експерти рекомендують у жодному разі не займати позицію жертви та не виносити цю подію на "суд громадськості".

- Скаргами тут нічого не доможешся, потрібна відверта розмова з колегою-злодієм віч-на-віч. Причому починати треба не з докорів, а з конкретного формулювання своїх претензій: "Це був наш спільний проект і моя ідея, яку ти привласнив", - радить експерт Марія Хоф-Глац.

За словами експерта, правильний вихід з подібної ситуації - вимагати компенсації. Наприклад, при наступній можливості колега зобов'язаний буде згадати про ваш внесок в роботу та відкрито визнати ваші заслуги.

Мовчати, не звертаючи уваги на крадіжку, теж не варто, щоб надалі не потрапити в подібну ситуацію.

Навіть якщо ви не досягнете конкретних результатів, ви все-таки дасте зрозуміти, що знаєте собі ціну та поважаєте свою працю.



Джерело: http://lady.tochka.net/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад