Один ледар тягне назад всю команду

Під впливом несвідомого члена колективу знижується як продуктивність праці, так і задоволеність інших колег робочим процесом. Такого висновку австралійські психологи дійшли, провівши соціальний експеримент. У ньому взяли участь 158 студентів, розділених на 33 групи. Дослідники встановлювали, як самовіддача та ретельність окремих учасників команди вплинуть на їхніх колег.

Уважається, що шлях до успіху групи забезпечується сумлінністю всіх співробітників. Однак в Австралійській школі бізнесу додають, що в понятті «сумлінність» є нюанси. Відповідальне ставлення до спільної справи - це одночасно й дисципліна, і прагнення до досягнень, і кропітка робота. Якщо чогось бракує, робота співробітника зводиться до формального виконання своїх обов'язків.

Австралійці стверджують: навіть якщо вся інша команда буде виконувати всі завдання, вона однаково не зуміє компенсувати ті негативні моменти, які породжуються неякісною роботою одного-єдиного ледачого працівника.

Людині досить легко одержати негативний зворотний зв'язок з оточуючими. Радість ми одержуємо тоді, коли домагаємося поставленого перед нами результату, максимально досягаючи того, чого ми хочемо. Природно, такий результат буває не завжди, і людина залишається сама собою незадоволена. У підсумку негативні емоції нас наздоганяють частіше, ніж позитивні, і здатні впливати на нас.

«Тому коли одна людина погано працює, то це спричиняє ефект і на інших - можливо, вони й не будуть самі лінуватися, але будуть незадоволені та почнуть знижувати свою працездатність, - пояснює психолог. - Інші співробітники стануть міркувати в такий спосіб: «Чому я повинен працювати, якщо хтось інший не працює або виконує обов'язків менше ніж я?» Тобто ми фактично будемо спостерігати ефект негативного впливу одинака на групу.

Джерело: http://rjb.ru/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад