Студенти - без стипендій...

Студенти - без стипендій...

У міністерстві пропонують виплачувати стипендії лише студентам-пільговикам, а також у вигляді академічного заохочення. 

Така пропозиція була озвучена в ході колегії Всеукраїнської студентської ради при Міносвіти, яка проходила в Києві 25-26 лютого.

"Шановні студенти, а чому держава взагалі має платити стипендії в умовах кризи? Давайте знизимо стипендії і переглянемо навчальні плани, щоб дати можливість студентам самим працювати!" - Запропонував перший заступник міністра освіти Євген Сулима.

З пропозицією заступника міністра погодилися члени Всеукраїнської студентської ради при Міносвіти.

Так, скасування стипендій підтримав голова Молодіжного незалежної профспілки Антон Дмитрієв.

З усіх присутніх проти виступив тільки студент другого курсу магістратури КНУ Олександр Шабелюк: "Студент не повинен працювати, а повинен вчитися, а держава зобов'язана забезпечити йому для цього всі умови".

"Але ви ж не заперечуєте, щоб держава підтримувала обдаровану молодь?" - Запитав Євген Суліма і, не дочекавшись відповіді, запропонував виплачувати стипендію лише пільговикам, наприклад, студентам з малозабезпечених сімей, а також в якості заохочення за наукові досягнення.

Всеукраїнська студентська рада при Міносвіти був створений 29 травня 2005 як консультативний орган. Головне завдання ради - забезпечення взаємодії влади з органами студентського самоврядування вузів. На колегію ради до Києва з'їхалося 50 лідерів студентського самоврядування з усіх регіонів України.

У той же час, на думку учасників студентської профспілки "Пряма дія", колегія Всеукраїнської студентської ради - лише імітація громадського обговорення ініціатив Міносвіти.

"Всеукраїнська студентська рада лояльний влади. Його учасники не противляться ініціативам міністерства скоротити держзамовлення, класифікувати вузів за кількістю студентів і збільшити вартість контрактного навчання", - говорить активіст "Прямої дії", студент КНУ Іван Шматко.

Як відомо, що розмір щомісячної стипендії студентів-бюджетників складає в профтехучилищах 200 грн, у вузах I-II рівня акредитації - 400 грн, у вузах III-IV рівня акредитації - 530 грн. Студенти-пільговики, зокрема діти-сироти та позбавлені батьківського піклування, отримують стипендію у розмірі 550 грн у профтехучилищах та 1160 грн у вузах.

Нагадаємо, нещодавно прем'єр Микола Азаров обіцяв підвищити стипендії студентам.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад