Студенти-іноземці щороку поповнюють бюджет на 3,2 млрд грн

Студенти-іноземці щороку поповнюють бюджет на 3,2 млрд грн

"У нас понад 48 тисяч іноземних студентів на контракті навчається в Україні. Що це дає? Це понад 100 мільйонів доларів або понад 800 мільйонів гривень надходжень щороку тільки до бюджету освітянських установ. А за підрахунками статистики - це ще в 4,5-5 разів більше: на харчування, розваги, задоволення побутових потреб, проживання тощо…А якщо взяти в 4 рази, то це 3 млрд 200 млн грн іноземці приносять в економіку країни. Це дуже позитивно", - додав він.

Він також нагадав, що у 2010 році МОН підготувало наказ, яким дозволило всім університетам обирати мову навчання іноземців.

"Я вважаю, що це абсолютно правильний крок, який дозволяє Україні бути конкурентоспроможним гравцем на ринку вищої освіти. І відразу ми відчули, що майже на 3000 зросла кількість іноземців-контрактників, які приїхали до українських ВНЗ. Тому що громадяни багатьох країн, в тому числі, Іраку, Лаосу, В'єтнаму, Китаю прагнуть одержати інженерну освіту російською мовою. Вони вважають, що тоді у них ширші можливості для працевлаштування", - зазначив міністр.

Д.Табачник також висловив сподівання, що в новому навчальному році студентів-іноземців в країні буде більше.

"Те, що не буде зменшення – сто відсотків. Я ставив перед ректорами амбітні завдання – подолати рубіж в 50 тисяч іноземців-контрактників", - резюмував співрозмовник агентства.

Як повідомляв УНН, кількість бюджетних місць для українців в вузах Китайської Народної Республіки зросте вчетверо.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад