Центр зайнятості - головний посередник між інвалідом та роботодавцем

Центр зайнятості - головний посередник між інвалідом та роботодавцем

Останні роки розроблено законодавчі та нормативні акти по створенню сприятливих умов для життєдіяльності осіб, які мають інвалідність. У травні 2007 року прийнята Державна програма в Україні системи реабілітації та трудової занятості осіб з обмеженими фізичними можливостями, психічними захворюваннями і розумовою обмеженістю до 2011 року.

Одним з головних пріоритетів Державної політики по відношенню до інвалідів є їх трудова зайнятість, як важлива сторона кожного громадянина. Робота має добрий вплив на життя людини з обмеженими можливостями, дає йому відчуття потреби зі сторони сім’ї та суспільства, допомагає упоратися з наслідками інвалідності, сприяє реабілітації.

Сьогодні в Україні більше 2,5 мільйонів таких людей. І тільки трохи більше 390 тисяч осіб затребувані професійно.

Ключовим ланцюгом в реалізації політики трудової зайнятості інвалідів є Державна служба зайнятості, особливо коли громадяни з обмеженими фізичними вадами отримали право не тільки на статус безробітного, але і виплату матеріального забезпечення (з урахуванням їх минулого трудового та страхового стажу), вони вирішили, що знову у вирі життя.

Ці права закріплені були 23.02.2006 року Законом України № 3483-IV «Про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації інвалідами права на трудову зайнятість». Верховна рада України постановила внести зміни до Закону України «Про зайнятість населення», завдяки яким інваліди отримали право стати на облік в центри зайнятості та у разі відсутності для них підходящої роботи отримати статус безробітного й допомогу по безробіттю.

В рамках виконання Наказів Президента України, які стосуються удосконалення державного регулювання в сфері зайнятості, ринку праці України, а також в рамках виконання програми про реабілітацію осіб з обмеженими фізичними можливостями з дотриманням прав на працю в центрах зайнятості проводиться певна робота, за яку відповідають спеціалісти з працевлаштування.

В їх особі центр зайнятості – це посередник між інвалідом та роботодавцем. Саме тут кожному, хто звернувся, буде надана допомога в підборі підходящої роботи.

В профорієнтаційному відділі центрів зайнятості оформлено інформаційний куточок, де розміщена дуже корисна та цікава інформація: буклети, вакансії з інформацією про підприємства, які надали дані про вакансії для інвалідів. Тут можна дізнатися про проходження професійного навчання у Всеукраїнському центрі професійної реабілітації інвалідів з переліком професій, за якими ведеться навчання, а також інформація про навчальні заклади, в яких можуть навчатися громадяни з обмеженими фізичними можливостями.

Підприємства, які не закрили квоту по працевлаштуванню інвалідів (відповідно до Закону України «Про зайнятість населення»), також надають повну інформацію про вакансії. Виходячи з неї, відбувається працевлаштування незайнятих інвалідів.

Навчання інвалідів за допомогою спеціалістів служби зайнятості проводиться з метою зробити їх здібними зайнятися такою економічною діяльністю, в якій вони зможуть використовувати свою професійну кваліфікацію чи здібності, враховуючи перспективу отримання роботи. З цією ціллю професійне навчання координується з працевлаштуванням (після медичної консультації), коли це можливо та доцільно, в рамках попередньої професії близької до неї.

Службою зайнятості таким людям приділяється особлива увага та обумовлюються в роботі нові підходи до вирішення проблем зайнятості та працевлаштування.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад