Психологічна підготовка до співбесіди

Психологічна підготовка до співбесіди

На сторінках газет і в нетрях інтернету можна знайти достатньо велику кількість статей, що розповідають про те, як треба готуватися до співбесіди. Дуже докладно описується, як правильно і грамотно скласти своє резюме, підготувати фотографію до нього, написати супровідний і т.д. Також при бажанні можна знайти досить багато інформації про те, як підготувати до співбесіди свій зовнішній вигляд (зачіска, макіяж, парфум, одяг, взуття, аксесуари). Але інформацію про те, як можна підготуватися до співбесіди морально (привести в належний тонус свою нервову систему, "бойовий дух" і енергетику) знайти досить складно, тому описані нижче прийоми напевно знайдуть своїх послідовників. 

Момент перший: ставлення до співбесіди.

Коли ви збираєтеся на співбесіду потрібно пам'ятати, що співбесіда це не катування інквізиторів, не допит в гестапо, не виклик на партзбори, а також не посиденьки на кухні з чаєм і не похід у театр. Отже, зовсім не обов'язково чекати від співбесіди страшних, нестерпних тілесних мук (в тому числі із застосуванням високотехнологічних апаратів і останніх досягнень біохімії), морального тиску, емоційних перевантажень, тотального громадського осуду, спроб "узяти на поруки", прийому / передачі свіжих пліток, а також розкриття глибин людської душі. А чекати слід самою звичайної ділової бесіди, в якій ви з інтерв'юером будете активно обмінюватися інформацією - про ваші професійні і ділові якості і про цілі, завдання та умови роботи у вашого потенційного роботодавця. Таким чином варто відноситься до співбесіди при прийомі на роботу, як до частини вашої роботи (особливо це стосується фахівців з продажу).

Момент другий: ставлення до інтерв'юера.

Не варто занадто сильно акцентувати увагу на особистості того співробітника, який буде проводити з вами співбесіду. Навіть якщо на ваш погляд ваш співрозмовник надто молодий чи занадто старий, недостатньо освічений або навпаки - надто вже заумний людина, не дуже глибоко вникає в суть ваших професійних знань, умінь і навичок, а то й зовсім - не розбирається в тій області знань, який ви присвятили своє професійне життя - то знайте - все це абсолютно не важливо. Важливо інше: для позитивного проходження співбесіди вам потрібно спокійно і дохідливо (не розгубивши по дорозі) донести до вашого співрозмовника інформацію про те, що ви можете успішно справлятися з передбаченими обговорюваної вакансією обов'язками з одного боку та отримати всю цікаву для вас інформацію з іншого боку. Винятком по даному пункту є співбесіда з вашим потенційним безпосереднім керівником - ось тут якраз доречно буде звернути пильну увагу на особистість співрозмовника - адже з цією людиною вам доведеться проводити в подальшому майбутньому як мінімум 40 годин на тиждень.

Момент третій: самонастрой.

Для оптимального самонастроя перед співбесідою можна скористатися наступним досить простим прийомом:

- Згадайте випадок у своєму житті, як ви вдало пройшли співбесіду і при цьому чудово себе відчували;
- Згадайте максимально докладно: як ви прокинулися в той день, ніж поснідали, яка на вас був одяг, взуття, парфуми, макіяж, що ви відчували в процесі співбесіди (відчуття вашого тіла), звуки, які цьому супроводжували (музика, ритми, шум листя за вікном офісу тощо), навколишнє оточення (деталі інтер'єру, картини, особи) - чим детальніше - тим краще;
- Зробіть це спогад максимально яскравим і детальним у вашій свідомості, підвісьте до нього ярлик "Моє вдале співбесіду" і помістіть його в шафу вашій пам'яті на видне місце;
- Виходячи з дому на співбесіду, активуйте свій спогад під назвою "Моє вдале співбесіду" - уявіть собі, що входите в нього, як у набігає хвилю, занурюєтеся повністю в це свій спогад - відміряйте для себе п'ять кроків, і з кожним кроком у занурюєтеся в цей спогад все глибше і глибше, і п'ятий крок - це повне занурення, входження в той самий стан, який допоможе вам вдало пройти співбесіду.

Якщо пошук роботи проходить у вас вперше, і у вас ще немає досвіду успішного проходження співбесід, можна скористатися досвідом вдалого захисту диплома, курсової роботи або іншим подібним реальним досвідом з вашого життя.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад