Чого чекати від пенсійної реформи? Збільшиться вік виходу на пенсію, зросте страховий стаж, зміниться нарахування спеціальних пенсій...

Чого чекати від пенсійної реформи?   Збільшиться вік виходу на пенсію, зросте страховий стаж, зміниться нарахування спеціальних пенсій...

Розібратися в основних принципах пенсійної реформи нам допоміг заступник начальника обласного управління праці та соціального захисту населення Микола Дідик. Цій же темі було присвячене засідання обласного прес-клубу, у якому взяла участь начальник головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області Ольга Заярнюк. 

Чому назріла реформа?

Актуальність реформування пенсійної системи ніхто не заперечує. Якщо не змінювати нічого, то може так статися, що незабаром просто нічим буде виплачувати пенсії. Адже вже сьогодні в Україні на сто працюючих припадає 88 пенсіонерів. У нашій області цей показник ще сумніший: 71 працюючий утримує 100 пенсіонерів.

Дефіцит бюджету Пенсійного фонду минулого року склав 26,6 мільярда гривень, або майже 14 відсотків від потреби. Якщо взяти нашу область, то, у порівнянні з 2001 роком, видатки зросли аж удесятеро, а темпи росту власних надходжень до Пенсійного фонду – лише у 7,7 раза. Вирішити проблему дефіциту Пенсійного фонду можна двома шляхами: зменшувати розмір пенсії або ж підвищувати пенсійний вік та проводити інші реформи. Перший шлях відкинули одразу. Адже, приміром, на Хмельниччині 31 відсоток пенсіонерів отримує пенсію, меншу 800 гривень, 45 відсотків – від 800 до тисячі гривень. Трохи більше 16 відсотків пенсіонерів отримують від тисячі до півтори тисячі гривень і вісім відсотків – більше півтори тисячі гривень. Хіба можна ці виплати зробити ще меншими?

Три джерела Пенсійного фонду

Передбачається, що пенсійна система у державі складатиметься з трьох складових: обов’язкової солідарної системи, державної обов’язкової накопичувальної та недержавної систем. Сьогодні ж діє лише перший рівень пенсійної системи. Новим законопроектом передбачено введення другого рівня — накопичувального. Планується, що цей рівень запровадять у рік, коли буде забезпечено бездефіцитність бюджету. Орієнтовно — 2012 чи 2013 рік. Й стосуватиметься система тих, кому у момент її запровадження буде не більше 35 років.

Пенсійний вік та страховий стаж для нарахування пенсій зросте

Збільшення віку виходу на пенсію стосуватиметься жінок та чоловіків-державних службовців. У загальній кількості пенсіонерів жінки складають 65 відсотків. Після виходу на пенсію жінка, в середньому, живе 25 років, чоловік — 14. Нове пенсійне законодавство пропонує розпочати десятилітній етап збільшення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 — щороку на шість місяців. На цей період кожні півроку жінкам збільшуватимуть пенсію на 2,5 відсотка. Адже сьогодні жінки, у середньому, отримують пенсію у розмірі 904,93 гривні, чоловіки — 1064,21 гривні. З 2013 року планується збільшити до 62 років вік виходу на пенсію чоловіків-державних службовців. Натомість скасують інститут продовження перебування на державній службі. Однак, ті, кому раніше дозволили працювати на державній службі до 65 років, цей дозвіл не скасують.

Так само законопроектом передбачено збільшення тривалості страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком, з 5 до 15 років. При цьому мінімальний розмір пенсії на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановлюватиметься за наявності у жінок 30 років, у чоловіків — 35 років страхового стажу. Й надбавка за понаднормовий стаж нараховуватиметься, вже виходячи з цих показників.

Сьогодні працівники бюджетної сфери (освіти, охорони здоров’я, культури) мають право на призначення пенсії за вислугу років – 25 років спеціального стажу. Це право у них залишається, а про нарахування та отримання пенсій ми розповімо у наступному розділі. Однак, для бюджетників є ще один – приємний – момент. Їм передбачають при виході на пенсію виплачувати одноразову грошову допомогу у розмірі десяти призначених місячних пенсій.

Пенсія чи зарплата?

Такого питання не виникатиме, бо пенсії для працюючих пенсіонерів не відміняються. Зміни торкнуться лише так званих «спеціальних» пенсій. От вони виплачуватимуться лише непрацюючим пенсіонерам. Якщо ж людина, яка має право на «спеціальну» пенсію чи право дострокового виходу на пенсію (таких в області 17,9 відсотка пенсіонерів), продовжує працювати і після нарахування пенсії, вона отримуватиме звичайну пенсію. «Спеціальна» ж вступить у дію лише після того, коли людина не буде працювати. Однак, ці зміни не стосуватимуться військових.

Щодо «спеціальних» пенсій є ще декілька змін. Держслужбовцям пенсія обчислюватиметься не з 90, а з 80 відсотків заробітної плати. Збільшується необхідний стаж для призначення пенсій прокурорам — до 25 років, у тому числі на прокурорських посадах — до 15. Пенсії особам, які мають право на пенсію зі зниженням пенсійного віку (чорнобильці, шахтарі), будуть виплачуватися лише після досягнення загальновстановленого пенсійного віку. До цього часу вони зможуть отримувати звичайну пенсію.

Крім того, максимальна пенсія буде обмежена 12 прожитковими мінімумами для осіб, які втратили працездатність. Сьогодні це — трохи більше 9 тисяч гривень.

Довідки збирати не потрібно

У законопроекті передбачається враховувати заробітну плату лише за даними системи персоніфікованого обліку (тобто з 1 липня 2000 року). Це дасть можливість позбавити майбутніх пенсіонерів шукати старі архіви та ліквідовані підприємства. Період, за який буде враховуватися заробітна плата, не може бути меншим 60 місяців страхового стажу. Із цього розрахунку можна виключити періоди військової служби, навчання, догляду за інвалідом І групи, дитиною-інвалідом, дитиною до трьох років.

 

Олена ЩЕГЕЛЬСЬКА

За матеріалами http://ye.ua/news 

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад