Плануємо співбесіду з роботодавцем

Плануємо співбесіду з роботодавцем

Нині при відборі кандидатів на вакантне місце існують всеможливі форми відбору претендентів, наприклад: анкетування, тестування, різні рольові ігри, групові дискусії, вправи, тощо. А також існують, різні види співбесід: співбесіда з агентом по підбору персоналу, який здійснює первинний відбір претендентів; перша та други співбесіди, які проводяться спочатку представником відділу кадрів, а далі тим, хто ухвалює рішення; індивідуальні, колегіальні та групові співбесіди. Найважчими рахуються колегіальні та групові: у першому випадку ви один відповідаєте на запитання цілої колегії; у другому випадку навпаки - одночасно декільком претендентам на одну посаду задають по черзі запитання. Але такі співбесіди, як правило, проводяться у потужних компаніях та на досить високооплачувані посади або у державних службах.  

Ось деякі рекомендації щодо підготовки до співбесіди з роботодавцем:
1) Намагайтеся дізнатися якомога більше інформації про компанію, куди вас запросили на співбесіду (напрямок діяльності компанії, скільки років існує на ринку, її слабкі та сильні сторони тощо).
2) Дізнайтеся точне місцерозташування компанії-роботодавця. Сплануйте свій час та маршрут, для того, щоб ви приїхали на співбесіду завчасно. Не плануйте нічого важливого після співбесіди, адже співбесіда може затягнутися і ви будете помітно нервуватися.
3) Підготуйте резюме, копії дипломів, свідоцтв, сертифікатів, письмових рекомендацій (якщо такі є) та інших документів.
4) Подбайте про свій зовнішній вигляд. У одязі слід дотримуватися класичного ділового стилю. Неприйнято приходити на співбесіду в джинсах, міні-спідниці, пуловері, спортивному чи супермодному одязі. Також не потрібно зловживати парфумами та макіяжем.
5) Підготуйте відповіді на ймовірні запитання роботодавця, що стосуються вашого професійного досвіду, особистих якостей, причини звільнення, чому саме ви прагнете працювати в цій компанії і чим ви можете бути їй корисні. Дуже важливо визначити свої переваги та сильні сторони, які потрібно правильно подати потенційному роботодавцю. При поясненні причини звільнення ні в якому разі не варто давати несхвальну характеристику вашому колишньому роботодавцю. Найбільш шанована роботодавцями причина звільнення — відсутність професійного росту.
6) Підготуйте запитання роботодавцю. Необхідно поцікавитися змістом роботи і умовами його успішного виконання, причиною виникнення вакансії. Деякі фахівці рекомендують уникати питання стосовно оплати праці на першій співбесіді.
7) Підготуйте контактні номери телефонів та прізвища осіб з попередніх місць роботи, які можуть надати вам устні рекомендації, попередньо узгодивши це з ними. Але ви маєте бути впевнені, що ці особи нададуть вам гарну характеристику.

З багатьох питань Вам не доведеться кожного разу готуватися до співбесіди заново, але все ж таки до кожної нової співбесіди потрібно підходити з урахуванням специфіки компанії-роботодавця. Для цього необхідно згаяти час і прикласти зусилля на підготовку до співбесіди. Слід пам`ятати, що, перш за все, роботодавець зацікавлений в кваліфікованих фахівцях, професіоналах. Це вам потрібно буде продемонструвати впродовж співбесіди.

Підготувала
директор КА “Альтернатива+”,
Олена Соколовська

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад