Основні схеми шахрайства з виплатою зарплати

Основні схеми шахрайства з виплатою зарплати

У першу чергу рекрутер звертає увагу читача на ті випадки, коли фактична зарплата нижча, ніж зазначена в оголошеній вакансії. "Людина побачила вакансію із зарплатою, значно вищою, ніж середня по ринку. Наприклад, секретар - 8000 грн. На співбесідах тема зарплати не піднімається: HR-менеджер мовчить із зрозумілих причин, а шукач просто не зважується говорити про це, щоб не втратити таке вигідне місце. На радість шукача його беруть на роботу. У заяві про приймання на роботу він пише під диктування роботодавця: "... Прошу прийняти на посаду секретаря із зарплатою згідно зі штатним розкладом ... ". Проходить місяць і в день зарплати замість обіцяних восьми він одержує ... три! тисячі гривень. Чому, як же так? І відповідь начальника - я не знаю, що там в Інтернеті написано, можливо, помилка, а в нас є штатний розклад, дивіться, бачите? Три тисячі гривень!", - описує подібну ситуацію Сергій Марченко.

Другим "прийомом" роботодавців-шахраїв, за його словами, є випробний термін в шість місяців. Зарплата на випробний термін - 50% обіцяної. Загальна схема приблизно та ж, що й у першому випадку - щоб залучити легковірних в оголошенні про вакансію вказується висока зарплата. Про зниження зарплати на випробний термін на співбесіді не говорять. Шукач довідається про це тільки в момент получки.

Ще одна ситуація, коли зарплату потрібно не просто відробити, її треба "заробити". "Новому співробітникові дають якесь складно здійсненне завдання. Очікувано, співробітник із завданням не справляється. Начальник забирає в нього частину зарплати, мотивуючи це тим, що "ми брали тебе, щоб ти завдання виконував", а оскільки не виконав, то й зарплати немає", - пояснює експерт.

Крім того, за словами Сергія Марченко, іноді постійна робота раптом виявляється разовою. Не секрет, що часто (особливо в будівництві) проектна робота обходиться дорожче, ніж утримання людей для цього проекту в штаті. Щоб здешевити роботу, дешевше взяти плиточника в штат, ніж платити йому по 20 доларів за укладання квадратного метра плитки. Роботодавець наймає людей на постійну роботу та стабільну зарплату, проте об'єктів у нього небагато. У підсумку працівники тиждень працюють, а два тижні курять у підсобках, тому що роботодавець не може забезпечити їх роботою. У день получки працівник одержує зарплату лише за ті дні, коли була робота, інші дні не оплачуються.

Щоб уберегтися від неприємностей, рекрутер радить дотримувати кількох простих і діючих правил:

- Підбір персоналу - це теж частина нашого життя, тому не відмовляйтеся від свого життєвого досвіду! Якщо вам пропонують високу зарплату, подумайте, чи багато вам діставалося якихось безкоштовних речей від незнайомих людей? Якої якості були ці речі? Не кидайтеся на високу зарплату без оглядки, можливо, це принада!

- Не соромтеся на співбесіді з керівником ще раз проговорити умови наймання. Не виключено, що навіть без злого наміру HR-менеджер може спотворити інформацію про них. Основне: яка фіксована частина зарплати, яка бонусна, у яких випадках вона може зменшитися або збільшуватися, чи не зменшується ЗП на ВТ, чи є ще інші фактори, які можуть впливати на вашу ЗП.

- У заяві про приймання на роботу вказуйте розмір окладу, на який ви претендуєте.

- Насторожено ставтеся до неофіційного працевлаштування та неофіційної зарплати. Пам’ятайте, якщо ви працевлаштовані легально, роботодавцеві набагато складніше не виплатити вам належне, ніж у випадку нелегального працевлаштування.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад