Планування кар’єри

Планування кар’єри

Від початку і до кінця, реалізація кар’єрного плану – індивідуальна гра. Ви тренер, бомбардир, захисник і коментатор. В цій статті ми розберемося з основними етапами які Вам доведеться пройти в професійному вдосконаленні.

З чого починається побудова власної кар’єри? Як і будь яка фундаментальна конструкція починається з концепції, так і побудова стратегії управління кар’єрою повинно розпочатися з планування кінцевої точки призначення. Іншими словами Вам потрібно розібратися куди Ви йдете.

Етап перший. Оцінка ресурсів

Що ви хочете робити.

Опишіть те чим вам подобається займатися, що приносить користь та задоволення не лише Вам. Краще написати список. Можливо він буде довгий, а може і ні. Якщо у вас сумніви чи подобається Вам справа уявіть що Ви успішно займаєтесь цією діяльність вже декілька років. Якщо відчуття задоволення зберігається сміливо можете віднести цю справу до списку.

На цьому етапі важливо не попасти в ілюзію недоступності, або престижу створеними кіно, слухами, і просто суспільною думкою або власною низькою самооцінкою.

Що можете робити

Насправді ми можемо робити дуже багато. Проблема в тому, що нам часто здається що те що в нас добре виходить вміють так само добре всі інші люди. Це не так. Є зміст написати список справ які Ви робите щодня для когось, ролі з яким Ви добре справляєтесь і переконатися що кількість Ваших навиків величезна. Крім того „не святі горшки ліплять”. Будь який навик можна вдосконалити або засвоїти.

Що потрібно на ринку.

Орієнтири на теперішній ринок і ринок майбутнього є доцільно розподілити у співвідношенні 30/70. Період розпаду професійної компетенції в управлінських професіях – 1.5 роки, технічних і наукоємких спеціальностях – 0.5-1 рік, робочих спеціальностей – 2-3 роки. Враховуйте динаміку економічних змін, різницю в потребі спеціалістів по регіонах. В американців є такий вислів „життя там де робота” , в тому розумінні що самореалізація важливіша місця народження і першої роботи.
Етап другий. Стратегія і тактика.

На цьому етапі Ви розберетесь зі своїми пріоритетами. Чим займатися в першу, другу і наступну чергу. Тактичні завдання забезпечують сьогоднішні потреби, стратегічні завдання визначають можливості вирішення тактичних потреб в майбутньому.

На прикладі в фінансовому аспекті це виглядає так:

Сьогодні ви працюєте і заробляєте 500 у.о.

1 варіант розподілу пріоритетів:
50% суми на харчування, оплату житла і розваги
50% суми на одяг, відпочинок, непередбачені витрати.

В цьому варіанті все добре за виключенням одного. Як Ви будете заробляти собі на життя якщо Ваша професія стане менше оплачуваною, або зростуть Ваші потреби.

2 варіант розподілу пріоритетів:
30% суми на харчування, оплату житла і розваги
20% суми на одяг, відпочинок, непередбачені витрати
20% суми вклади на депозитні рахунки, інвестиції
30% суми на освоєння нових навиків, тренінги, навчання

В другому варіанті у Вас з’являється стратегічний ресурс для вирішення завдань в майбутньому не через професійну і фінансову кризу, а через інвестиції накопичених знань і навиків.

Такий підхід доцільно примінити в 7 ключових сферах нашого життя а саме:
робота і кар’єра
гроші, фінансова забезпеченість
сім’я
дружні стосунки
духовний ріст
фізичне здоровя
оточення і громадська діяльність
Етап третій. Управління досягненнями.

Рівень перший - Лягушатник

Для того щоб замахуватись на велике потрібно задовольнити необхідне. Такий висновок можна зробити з досліджень психологів по теорії мотивації. Не зайвим буде враховувати це для плануванні своєї кар’єри. Забезпечте спочатку необхідний рівень навиків. Попрацюйте на своє резюме. Для студентів це знайома техніка: перші 2 курси ти працюєш на залікову, а потім вона працює на тебе. Після того як послужний список при першому ознайомленні викликає зацікавленість у менеджера персоналу, можна вважати що закладений почин для серйозного позиціонування себе як фахівця на ринку.

Рівень другий. Мавпа - трудоголік

Для переходу на другий рівень недостатньо вміти проходити всі ігри на офісному комп’ютері і знати напамять всі адреси еротичних сайтів і популярних форумів. На цьому рівні потрібна ключова звичка, прохідний навик без якого про наступні рівні нічого й говорити. Це – вміння працювати. Вміння працювати багато і результативно. Щодня по 14 годин робити дуже багато роботи, змінювати себе так як потрібно для ідеального виконання роботи. На цьому рівні Ви навчитесь робити більше ніж на всіх інших рівнях разом взятих.

Рівень третій. Експерт.

Якщо перевести ідею планування кар’єри в маркетингові терміни то пройшовши етап виживання, формування клієнтської бази, Ви підійшли до етапу позиціонування. На цьому етапі потрібно швидко думати і вміти бути „гейшею” (переклад: клієнт на сьомому небі але без сексу і оплата втричі вища”). Навики і знання здобуті на попередніх етапах Вам знадобляться вже в якості експертної оцінки виконання роботи іншими. Ваше першочергове завдання на цьому етапі – налагодження системи. Системи управління, збуту, постачання, виробництва, підбору персоналу і т.п.

Рівень четвертий. В поля!

На попередньому рівні залишилось 90% Ваших конкурентів по ремеслу. Я Вас вітаю. На цьому рівні Ви знову мавпа-трудоголік але ціль інша. Ціль - розширити ареал Вашого впливу. Пошук ноу-хау в вибраній галузі. Вихід за межі дозволеного і прийнятого. Ви знову працюєте по 16 годин, але ця робота Вам в кайф. Навики аналізу і синтезу знань, широкий кругозір забезпечують Вам успіх і визнання, а відповідно і клієнтуру і високі преміальні

Рівень п’ятий. Красивий вихід.

Для проходження кожного рівня затрачається в середньому 3-5 років. Рівень Ваших амбіцій і навик пахати незважаючи ні на що, визначать пікову точку Вашої кар’єри. Для більшості це 38-42 роки. І у Вас на цей час повинен бути план виходу з гри. Подумайте які заощадження, активи, у Вас повинні залишитися після виходу на кар’єрну пенсію. Чим Вам зайнятися: написанням книг, управлінням бізнесом, громадською роботою, викладацькою діяльністю, що максимально використає Ваш потенціал? Справа не в тому що після 40-45 важко знайти роботу і фізіологія диктує свої умови. Мавпи-трудоголіки на піку працездатності, експерти в основі корпоративної піраміди, нові „сіячі” конкурують в полі. Є зміст використати тактику виробництва коньяку – чим довша витримка високоякісних винних спиртів в дубових бочках тим вища зірковість. Забезпечте своє оточення, передачу знань, добротний стиль життя.
Етап четвертий. Мудрість.

І знову повертаємося до семи основних сфер життя. Вони є альфою і омегою в плануванні кар’єри. На окремих життєвих відрізках одна з цих сфер буду домінувати над іншою. І Ваше завдання добитися гармонійної гри всіх сфер. Доцільне домінування однієї не повинно перетворюватись на диктатуру для всіх інших. На цьому етапі Ваше завдання акумулювати накопичені знання і досвід в результати. Ці результати помножені на Вашу особистість і будуть визначати успіх кар’єри в цілому.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад