Пастки випробувального терміну

Пастки випробувального терміну

Всі умови роботи, в тому числі питання випробувального терміну, фіксуються в трудовому договорі. Навіть якщо з працівником не було укладено договір у письмовій формі, це не означає, що співробітник ніяк не пов'язаний з компанією. Трудовий договір вважається укладеним, якщо співробітник приступив до роботи з відома або за дорученням роботодавця або його представника. 

Наявність трудового договору - головний аргумент співробітника в боротьбі за права. Не маючи цього документа на руках, ви можете зіткнутися з проблемами після закінчення випробувального терміну. 

Стежте за часом

Довжина випробувального терміну не може перевищувати три місяці. Для керівників організацій та їх заступників, головних бухгалтерів та їх заступників, керівників філій робиться виключення: таким співробітникам може бути призначено випробування в шість місяців. Випробувальний термін не передбачається для вагітних жінок, неповнолітніх, випускників, які вперше потрапили на роботу за фахом протягом одного року з дня закінчення освітньої держустанови. При укладенні трудового договору на термін від двох до шести місяців випробування не може перевищувати двох тижнів.

Вимагайте більше

Найпопулярніша виверт роботодавця - пропозиція меншої зарплати під час випробувального терміну в порівнянні з тією, яку співробітник буде отримувати після проходження випробування. Така міра незаконна. Звичайно, начальство можна налякати трудовою інспекцією, прокуратурою і судом, однак, як показує практика, рідко який співробітник почне свою діяльність в компанії з юридичних розглядів. Експерти радять відразу домовлятися з роботодавцем з приводу розміру зарплати: якщо ви приведете зацікавленому в вас керівнику правильні аргументи, той, можливо, погодиться на ваші умови.

Запасайтеся доказами заздалегідь. Один з найпростіших способів - зберегти й завірити в нотаріуса оголошення про вакансії, де вказано розмір обіцяної вам зарплати.

Ідіть за правилами

Якщо роботодавець незадоволений новачком, він має право його звільнити. У такому випадку начальник зобов'язаний повідомити про це співробітника письмово не пізніше, ніж за три дні до закінчення випробувального терміну. У повідомленні має бути зазначено причини звільнення. Вихідна допомога працівнику не годиться. Співробітник може оскаржити в суді як рішення роботодавця, так і недотримання ним процедур звільнення.

Експерти рекомендують бути уважними протягом всього випробувального терміну. Якщо у вас виникають складності, не лінуйтеся писати службові записки. Ставте до відома керівника, якщо у вас не виходить завдання, поясніть, чому ви не можете з нею впоратися. Навіть найменший промах може стати підставою для розірвання трудового договору.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад