Що та коли потрібно говорити, щоб домогтися підвищення зарплати?

Що та коли потрібно говорити, щоб домогтися підвищення зарплати?

Розмова з керівництвом про підвищення зарплати - справа тонка. Твоє головне завдання - переконати начальство в тому, що як професіонал ти вартий більшого.

Розпочни зі співбесіди

Під час співбесіди завжди обумовлюють заробітну плату. Найчастіше роботодавець краще сприймає працівника, який готовий поборотися за більш високу зарплату, чим того, хто відразу погоджується на пропоновану суму. Фахівці радять спочатку назвати свою верхню планку та поступово спускатися до рівня, що влаштує й роботодавця, і працівника.

Правило: познач межі зарплати (на випробний термін, мінімальну та підвищену) при прийманні на роботу.

Побудуй бесіду

Золоте правило будь-яких переговорів - не ставити головне запитання першим. Тобто не розпочинай бесіду з вимоги: «Збільшіть мені зарплату». І не говори про те, що тобі не вистачає грошей: адже їх не вистачає всім без винятку. Таке посилання може викликати однозначну відповідь: це твої проблеми. Аргументуй своє прохання: ти виріс як фахівець, збільшилося навантаження, ти блискуче виконуєш будь-яку доручену справу. Стеж за мовою: вона не повинна нагадувати хвалу самому собі.

Правило: говори виключно про професійні успіхи.

Уникай помилок

Не порівнюй себе з колегами та не вимовляй фраз типу: «Якби не я, контракт провалився б», «Я так багато працюю й так мало одержую». Крім того, не наводь у якості прикладу зарплату співробітників конкуруючої компанії, тому що твоє прохання керівник може розцінити як спробу ним маніпулювати.

Правило: не дави на шефа - норовливих або звільняють, або не зважають на їхні вимоги.

Лови щасливий випадок

У роботі будь-якої компанії часом трапляються моменти, коли підвищення зарплати можна спрогнозувати.

Зміна керівництва

Напевно новий начальник захоче сподобатися колективу. У цій ситуації краще просити збільшення до зарплати колегіально. Суть полягає у тому, щоб дати зрозуміти, що ви - злагоджена команда.

Одержання надприбутку

Начальство задоволене роботою своїх співробітників, а значить - є підстави для заохочення. Ну а якщо завдяки вашій команді компанія ще й отримала додатковий прибуток, вам лише залишається визначити форму заохочення, наприклад, преміальні або збільшення ставки.

Стратегія нестандартного підходу

Сьогодні багато українських фірм переймають досвід західних компаній, купуючи за власні кошти для співробітників абонементи до спортзалу, організовуючи вечірки. Але для багатьох важливіше одержати бонуси іншого роду, наприклад:

· гнучкий графік роботи - переконай начальника в тому, що тобі необхідний гнучкий графік або вільний день (аргументуй це тим, що в домашньому оточенні ти працюєш більш продуктивно);

· обіди та проїзні документи за рахунок організації - наведи розумні доводи: ти постійно їздиш містом в пошуках клієнтів або в обідній час ти завжди працюєш.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад