10 найгірших порушень електронного етикету

10 найгірших порушень електронного етикету

Журнал Forbes пропонує список 10 найгірших помилок в області електронного етикету сучасності. Ці, на перший погляд, безневинні промахи набагато більш поширені і набагато більш руйнівними, ніж багато хто думає. 

1. Ставитися до свого телефону як до основного пріоритету

Ми всі з цим стикалися. Ви сидите в ресторані на діловому обіді і бачите миготіння екранчика свого смартфона. Перша дія? Несвідомо берете його і починаєте відповідати на накопичилися за останні дві хвилини в ящику повідомлення. Тим самим наочно демонструючи свого співрозмовника, що для вас зараз важливіше - він або ваш мобільний телефон.

Якщо ви очікуєте важливого дзвінка, скажіть про це своєму співрозмовнику заздалегідь і вибачитеся перед тим, як відповісти. Якщо телефонна розмова вимагає більше однієї хвилини, домовтеся здзвонитися в інший час, щоб закінчити бесіду.

Якою б нудною не була зустріч, не варто безупинно перевіряти повідомлення та листи в своєму телефоні. Це не тільки неввічливо по відношенню до вашого візаві, але й демонструє невпевненість і нервозність.

2. Забувати, що оточуючі можуть (і будуть) читати, що написано на вашому екрані

Бос завжди опиняється за спиною несподівано. Як ніби спеціально, щоб побачити, що замість роботи над звітом ви займаєтеся організацією відпустки.

На нарадах ніколи не читайте листи, не відкривайте сайти, не грайте в комп'ютерні ігри і не займайтеся роботою, що не має відношення до мети вашої зустрічі. Виходите з того, що люди поруч з вами бачать все на вашому моніторі. А з міркувань безпеки ніколи не залишаєте свій ноутбук незахищеним.

3. Дзвонити або відповідати на дзвінки в шумному місці

Ніщо так не дратує вашого телефонного співрозмовника (і людей, які сидять поряд з вами в Starbucks), як колись ви кричите в трубку і повторюєте одне і те ж по кілька разів.

Щоб мінімізувати проблему фонового шуму, використовуйте функцію «заглушити сторонні звуки», якщо вона є у вашому телефоні. В іншому випадку, ви можете вийти на вулицю, якщо ви, звичайно, не перебуваєте поруч з високошвидкісним шосе або загаченої автомобілями вулицею.

І не затискайте трубку між шиєю і плечем - це не тільки деформує голос, але і може привести до травми.

4. Залишати невиразне голосове повідомлення

Реп в якості «войсмейла» це, звичайно, круто, але не дуже професійно, якщо тільки ви не репер. Якщо ви не професійний комік, уникайте жартів, сатири та гумору в голосовому повідомленні.

Віддавайте перевагу коротким записам у справі. Витримайте секунду після гудка і промовте чіткий текст своїм звичайним голосом.

5. Недбалий e-mail з помилками

У наш час електронний лист, відправлений одній людині, може бути перенаправлено всьому світу і назад протягом декількох секунд. Перш ніж відіслати повідомлення, зробіть паузу і задумайтеся - ніколи не знаєш, в чиєму ящику воно в підсумку виявиться.

Намагайтеся бути якомога більш точним у кожному листі - не пишіть «завтра», назвіть точну дату. Рядок теми повинна відображати зміст повідомлення, а не ваш настрій. Не зловживайте знаками пунктуації. І дозволите перевірку орфографії.

6. Неактуальне профіль в LinkedIn або Facebook

Перше, що робить 50% користувачів Інтернету в США, коли вони прокидаються, це читає стрічки соціальних мереж. Тому варто подбати про свої профілі на різних ресурсах. Вони повинні відбивати ваше поточний стан і те, що ви готові продемонструвати світу. 

Регулярно оновлюйте профіль, будьте виборчі, вступаючи в групи, енергійно позбавляйтеся від цифрового «сміття».

7. Неправильно прикріплений додаток до листа 

Щоб уникнути незручності, яка виникне, якщо ви помилково відправите босові своє фото з відпустки на морі, завжди переглядайте додатки до відправлення. Відправляйте тільки необхідні файли - бережіть пам'ять на комп'ютері вашого адресата.

8. Недоречні повідомлення в соціальних мережах

Розміщуючи фотографію з корпоративної вечірки або повідомлення про грубість клієнта, майте на увазі, що як тільки ви клацнете на кнопку «відправити», все це назавжди залишиться на нещадних просторах інтернету.

Не варто безтурботно ставитися до своїх повідомлень в кіберпросторі - вони стають частиною вашої репутації і можуть помітно вплинути на майбутнє. Пам'ятайте, що клієнт може забити ваше ім'я в пошук, а перше враження саме стійке.

9. Тривале ігнорування пропущених дзвінків і листів

Завдяки можливостям текстових повідомлень голосова пошта відходить у минуле. Однак вона ще не померла, і чоловік, який залишив голосове повідомлення на вашому телефоні, заслуговує своєчасної відповіді. Не залишайте дзвінки без відповіді довше, ніж 24 години.

Отримавши важливе електронний лист, відразу відпишіть про те, що ви його отримали, і позначте приблизні терміни, коли зможете написати більш детальну відповідь. Ніколи не поспішайте відповідати на лист, який вас засмутило. Якщо ви відчуваєте злість або невдоволення, почекайте принаймні один день, перш ніж відповідати.

10. Електронний лист замість написаної від руки подяки

Вам може здатися, що це старомодно, але поцікавтеся у роботодавців, колег і знайомих, що вони запам'ятали після ділової зустрічі або співбесіди. Навряд чи вам скажуть: «Мені надіслали милий e-mail, разом з ще 400 e-mailамі, які я отримав сьогодні». Виділитеся з натовпу і покажіть, що ви вмієте користуватися ручкою!

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад