Як в Україні оплачується робота у вихідні дні?

Як в Україні оплачується робота у вихідні дні?

Кодекс Законів про Працю України розмежовує загальний час вихідних, святкових та неробочих днів, також відпустки. Якщо законодавство про працю розглядає вихідні дні, то в першу чергу маються на увазі вихідні дні робітника. Вихідний день за календарем неділя далеко не завжди є вихідним днем робітників. Вихідні дні підприємства також можуть не співпадати з вихідними днями робітника.

В яких випадках забороняється працювати у вихідний день?

Долучати робітника до роботи у вихідний день забороняється. Слід звернути увагу, що заборона долучати до роботи у вихідний день стосується не загального вихідного дня – неділі, а вихідного дня робітника. Долучати окремих робітників до роботи в ці дні припускається тільки з дозволу профспілкового комітету підприємства, установи, організації і тільки у виняткових випадках, що визначає законодавство.

В яких випадках дозволяється залучати робітника до роботи у вихідні дні?

Робітники можуть долучатися до роботи у вихідні дні тільки у виключних випадках:
1. Для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій і негайного усунення їх наслідків;
2. Для відвернення нещасних випадків, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, загибелі або псування майна;
3. Для виконання невідкладних, наперед не передбачених робіт, від негайного виконання яких залежить у дальшому нормальна робота підприємства, установи, організації в цілому або їх окремих підрозділів;
4. Для виконання невідкладних вантажно-розвантажувальних робіт з метою запобігання або усунення простою рухомого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення.

Що робити, якщо вихідний день припадає на святковий або неробочий день?

У випадку, коли святковий або неробочий день (стаття 73 КЗоТ) збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

Як оплачується робота у вихідні дні?

Робота у вихідний день може компенсуватися, за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі.

Як встановлюються вихідні дні на підприємствах, пов’язаних з обслуговуванням населення?

На підприємствах, в установах, організаціях, де робота не може бути перервана в загальний вихідний день у зв'язку з необхідністю обслуговування населення (магазини, підприємства побутового обслуговування, театри, музеї і інші), вихідні дні встановлюються місцевими Радами народних депутатів.
Як встановлюються вихідні дні на безперервно діючих підприємствах?

На підприємствах, в установах, організаціях, зупинення роботи яких неможливе з виробничо-технічних умов або через необхідність безперервного обслуговування населення, а також на вантажно-розвантажувальних роботах, пов'язаних з роботою транспорту, вихідні дні надаються в різні дні тижня почергово кожній групі працівників згідно з графіком змінності, що затверджується власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад