Студенти матимуть «свій» банк

Студенти матимуть «свій» банк

Голова Верховної Ради Володимир Литвин лобіюватиме створення в Україні спеціалізованого банку для кредитування навчання у вузах. Також спікер пообіцяв, що у випадку, якщо студент-випускник покаже в результаті відмінні знання, держава компенсує кредит. За іншого розвитку ситуації випускник повинен буде протягом 10-20 років повернути кредит у відповідний банк. Така система кредитування, на думку Литвина, стане стимулом для отримання необхідного рівня знань. 

«Необхідно відмовитися від системи платної освіти за рахунок батьків. Це породжує безвідповідальність», – сказав він.

Як повідомляє видання «Економические известия», для створення в Україні такого банку, на думку експертів, буде потрібно виділити чималу суму з державного бюджету і врегулювати ряд проблем оцінки кредитних ризиків. Також малоймовірно, що банкіри погодяться оцінювати ризик видачі кредиту студентові без прив’язки до батьків, тобто без оцінки їх майнового стану та перетворення батьків на поручителів.

Не впевнені експерти і в самій необхідності створення нового спеціалізованої фінансової установи. Замість, щоб створювати в державі шостий за рахунком державний банк, аналітики пропонують більш активно стимулювати вже існуючі. Але, на їхню думку, сьогодні потрібні пільги держави і занижені відсотки для студентських кредитів, так як це робиться в усьому світі.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад