Зарплати "у конверті" = відсутність соцзахисту

Зарплати

Використання найманої праці без оформлення трудових відносин містить у собі багато негативних моментів, які істотно впливають на майбутнє людини

Як роз'яснив Сергій Болотський, легалізація зайнятості в сфері трудових відносин означає, у першу чергу, документування цих відносин у передбаченому законодавством порядку. У випадку, якщо роботодавцем є фізична особа-підприємець, то законодавство передбачає, що трудовий договір між працівником і фізичною особою повинен бути укладений у писемній формі затвердженого зразка (наказ Міністерства праці та соціальної політики України від 08.06.01 р. № 260) і в тижневий строк з моменту фактичного допущення працівника до роботи зареєстрований у Державній службі зайнятості за місцем проживання роботодавця (ст. 24-1 КЗпП).

Наказом Мінпраці від 14.10.2010 р. № 320 внесені істотні зміни до Порядку реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю. Якщо в початковій редакції зазначеного Порядку реєстрація та зняття з реєстрації (крім випадків смерті однієї зі сторін) трудового договору проводилося лише в присутності обох сторін трудових відносин, то зараз при дотриманні певних умов реєстрація, зняття з реєстрації трудового договору, можуть бути проведені фізичною особою-підприємцем або за нотаріальним дорученням уповноваженою нею особою.

Внесення зазначених змін значно спрощує для роботодавця процедуру документування трудових відносин, зокрема, у випадках, коли господарська діяльність проводиться в населеному пункті не за місцем розташування Державної служби зайнятості або коли найманий робітник з тих або інших причин ухиляється від оформлення розриву трудового договору з ініціативи роботодавця.

«Наймані робітники іноді свідомо погоджуються на пропозицію роботодавців одержувати неофіційну (часто мінімальну) заробітну плату. Проблема виплати зарплати "у конвертах" - це своєрідний трикутник: роботодавець-працівник-держава. Тому боротися з цією проблемою потрібно, об'єднавши зусилля», - акцентував увагу Сергій Болотський.

На закінчення він виразив надію, що в перспективі зміниться свідомість і роботодавців, і працівників у сфері оформлення трудових відносин.

Джерело: http://www.citynews.net.ua/.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад