Податковий кодекс. Збереження балансу між державою і підприємцями

Податковий кодекс. Збереження балансу між державою і підприємцями

18 лютого 2011 року відбулося розширене засідання Економічної ради Українського союзу промисловців і підприємців та ДПА України щодо розгляду проблемних питань за участі в.о. Першого заступника Голови ДПА України Сергія Лекаря, президента УСПП Анатолія Кінаха, представників Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, ДПА України та бізнесових кіл. На засіданні йшлося про впровадження Податкового кодексу, а саме – висловлювались зауваження та пропозиції представниками УСПП щодо деяких норм податкового документу.

За словами в.о. Першого заступника Голови ДПА України Сергія Лекаря, конструктивна співпраця із громадськістю завжди дає результати. Завдяки регулярним зустрічам забезпечується дієвий зворотній зв’язок податкових органів з платниками податків, упереджуються можливі конфліктні ситуації, узгоджуються позиції щодо вдосконалення чинного законодавства та механізмів адміністрування податків і зборів.

Учасники засідання обговорили питання щодо автоматичного відшкодування ПДВ, визначення звичайної ціни для товарів, що імпортуються, добровільної реєстрації платниками ПДВ тощо. Ухвалений у грудні минулого року Податковий кодекс України має значні новації, які сприяють прозорості податкової системи, спрощенню адміністрування податків, зменшенню податкового навантаження, гармонізують податкову складову в системі державних фінансів. Вони мають стимулювати господарську діяльність підприємств, зокрема, для підвищення їх конкурентоспроможності на зовнішньому і внутрішньому ринках. Передбачено різні види державної допомоги, зокрема, вибіркові податкові пільги, пільгові кредити, компенсації, гарантії. Основний позитивний аспект у частині оподаткування податком на додану вартість – автоматизація процесів адміністрування ПДВ та впровадження електронної звітності. Це дозволяє не лише проводити перевірку даних податкової звітності дистанційно, але й зменшує втручання працівників органів ДПС у діяльність платника, скорочує паперовий документообіг між органами ДПС та платниками податків, накладні витрати і терміни передачі податкових накладних та податкової звітності.

Державна податкова служба України ініціює запровадження електронного сервісу для платників податків-юридичних осіб. Результатом електронного сервісу буде інформування платника в електронній формі про виявлені під час електронної обробки (звірки) податкових декларації з ПДВ помилки та можливу ризиковість проведених операцій. Це нововведення реалізуватиме на практиці положення Податкового кодексу України щодо принципів загальності та економічності оподаткування, створення сприятливих умов для правильного і зручного обчислення та своєчасної сплати податків і зборів (обов’язкових платежів). Електронний сервіс має мінімізувати контакт податкової з платником податків, знизити можливі корупційні прояви, а також створить зручні умови обчислення податків для платника. Передбачається також запровадження автоматичного бюджетного відшкодування податку на додану вартість платникам, які відповідають одночасно визначеним обов’язковим критеріям (сумлінним платникам) та відповідно скорочення термінів такого відшкодування.

Так автоматичне бюджетне відшкодування здійснюється за результатами камеральної перевірки, яка проводиться протягом 20 календарних днів, наступних за граничним терміном отримання податкової декларації. При цьому орган державної податкової служби зобов'язаний протягом трьох робочих днів після закінчення перевірки надати органу Державного казначейства України висновок із зазначенням суми, що підлягає автоматичному відшкодуванню з бюджету, який в свою чергу надає платнику податку суму автоматичного бюджетного відшкодування також протягом трьох операційних днів після отримання висновку органу державної податкової служби.

Крім того, з 2014 року передбачено скорочення термінів проведення камеральних перевірок податкової звітності платників податку, які мають позитивну податкову історію.

При цьому введено поняття „бюджетної заборгованості”. Так, суми податку, не відшкодовані платникам протягом визначеного строку, вважаються заборгованістю бюджету з відшкодування податку на додану вартість, на яку нараховується пеня за несвоєчасне відшкодування таким платникам.

Ще одним з важливих та позитивних кроків з прийняттям Податкового кодексу є зниження ставки податку на додану вартість до 17 % в 2014 році.

Також Кодексом передбачена норма щодо чіткого визначення порядку розподілу податкового кредиту між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями. Відсутність даної норми в минулому викликало багато суперечок.

Податок на прибуток підприємств також зазнав «революційних» змін, що пов'язані із необхідністю усунення економічно необґрунтованих розбіжностей між правилами податкового обліку і положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку щодо визнання і оцінки доходів та витрат.

Перехід від методу «першої події» на метод „нарахувань та співставлень» при визнанні доходів та витрат у податковому обліку дозволить значно скоротити тимчасові різниці між податковим та бухгалтерським обліком.

Кодексом передбачено поступове зниження ставки податку на прибуток до 16 відсотків (з 01.04.2011 р. застосовується ставка - 23 відсотки; з 01.01.2012 р. застосовується ставка - 21 відсоток; з 01.01.2013р. застосовується ставка - 19 відсотків; з 01.01.2014р. застосовується ставка – 16 відсотків).

У кодексі скасовується цілий ряд обмежень для відображення витрат в податковому обліку. Це, наприклад: витрати на придбання пально-мастильних матеріалів для легкових автомобілів, витрати на страхування і навчання та інш.

Слід відмітити, що діючі пільги з податку на прибуток зберігаються у Кодексі.

Одночасно, запроваджуються нові пільги для підтримки та розвитку окремих галузей народного господарства, таких як літако- та судно будування, енергетика (в т.ч. підтримка енергозберігаючих технологій), легка промисловість, готелі, виробництво національних фільмів.

Для розвитку малого бізнесу передбачено застосування нульової ставки податку на прибуток на 5 років для підприємств з річним оборотом до 3 млн. грн. та кількістю працюючих до 20 осіб.

 

Джерело http://ye.ua/news/news_3722.html 

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад