Трудова міграція до Європи: хрест українських роботодавців чи нові можливості?

Трудова міграція до Європи: хрест українських роботодавців чи нові можливості?

Виїхати на роботу до Швеції буде набагато простіше, якщо в шведському парламенті затвердять закон з новими правилами прийому іноземців на роботу.

Про нове законодавчу ініціативу розповів Міністр міграційної політики Швеції Тобіас Білстром під час зустрічі з делегацією Молодіжного союзу Наша Україна в Стокгольмі на минулому тижні. В рамках зустрічі відбулося жваве обговорення наслідків такого нововведення для Українських роботодавців.


Не легке життя емігранта в Швеції…

Як відомо Швеція стоїть на останньому місці в списку людей, які хочуть виїхати в іншу країну на роботу. Потрібно пройти безліч бюрократичних процедур, перед тим як влаштуватися. Але якщо це вдається, то життя емігранта не таке вже й легке. Майже 50 % від заробленого потрібно віддавати на податки, як це роблять шведи.

Проте користуватися соціальними благами не доведеться, адже для цього потрібно бути громадянином та жити в країні довгий час. Крім того кожні 12 місяців працівник мусить повертатися до рідної країни та проходити перереєстрацію.

Можливо шведський соціалізм торкнеться й українців?

Якщо ж в Парламенті Швеції приймуть зміни, про які йдеться, то повертатися на перереєстрацію не буде потреби. А за сумлінної праці та виконання всіх умов перебування на території Швеції іноземний працівник має право отримати шведське громадянство, а з ним соціальний захист тощо.

За словами пана Тобіаса, вони покладають великі надії на фахівців з України. Про значний брак робочих рук свідчить той факт, що навіть до членів делегації Молодіжного Союзу підходили власники підприємств та залишали контакти для тих, хто можливо виявить бажання працювати в Швеції.

А що ж буде в України?

Викликають сумніви слова Міністра про те, що такі нововведення принесуть користь як шведській, так і українській стороні. На його думку, в Україну зі Швеції повертатимуться більш кваліфіковані працівники, а в українських роботодавців буде стимул підвищувати стандарти в оплаті праці.

Як відомо, в Україні вже зараз постає питання недостачі кваліфікованих робітників. Наші підприємства не можуть запропонувати такі ж умови, як іноземні фірми. Об’єктивно, що багато хто виїжджає за кордон на заробітки через скрутне фінансове становище. Але саме в Україні вони здобувають освіту та певний кваліфікаційний рівень (в основному безкоштовно). Таким чином Україна все більше витрачатиме кошти на людей, які потенційно не працюватимуть на її економіку. А економіка страждатиме від браку кадрів та втрачатиме свою конкурентну спроможність.

Використати шанс чи боротися з наслідками?

Нема нічого дивного в тому, що молоді люди в пошуках кращої долі виїжжатимуть за кордон. І патріотичних відчуттів в цьому випадку абсолютно не достатньо.

З кожним днем світ стає все більш глобалізованим, а трудова міграція – одна з об’єктивних реалій сьогодення. Україна не може ані зупинити, ані уникнути цих процесів.

Очевидно, що українській владі вже зараз потрібно почати ефективно реагувати на нові міграційні реалії, що ініціює Європа. Діяльність держави має бути спрямована якщо не на отримання користі з процесів, які відбуваються в світі,
то хоча б на уникнення потенційних втрат для економіки, структури населення тощо.

Краще за все, коли Україна зможе стати одним з активних учасників процесу на засадах координації з основними учасниками Європейської спільноти. Не лише постачальником кадрів, але і ефективним інвестором та роботодавцем.

Тетяна Пекур,
Молодіжний Союз Наша Україна

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад