П'ять помилок жінки-керівника

П'ять помилок жінки-керівника

Бути жінкою-керівником непросто. Як і раніше, діючі гендерні стереотипи, необхідність поєднання кар'єри та турботи про сім'ю, високі вимоги – все це часто призводить до роботи в стані стресу й знижує ефективність. Але є ще п'ять помилок жінок-керівників, що заважають їм динамічно будувати кар'єру та грамотно вести колектив до розвитку та процвітання.

Помилка 1: Емоційність та імпульсивність

Жінки за своєю природою реагують емоційно яскравіше й багатше, ніж чоловіки. Звичайно, це стосується і жінок-керівників. Зайву імпульсивність вважають серйозним недоліком в жіночому менеджменті. Як наслідок – імпульсивні й спонтанні рішення, засновані тільки на емоціях і відчуттях.

Порада: не варто поспішати, краще взяти паузу та спокійно обдумати ситуацію. Спробувати подивитися під іншим кутом. Ретельно зважити всі плюси та мінуси різних варіантів вирішення проблеми, і тільки після цього приймати остаточне рішення.

Помилка 2: Зайва обережність і непевність

Другою загальновизнаною помилкою жіночого управління є занижена оцінка своїх здібностей, навичок і знань. Бракує впевненості у вирішенні складних питань, виникає страх не впоратися зі своїми обов'язками та взяти на себе відповідальність. Багаторазово обговорюючи питання з підлеглими, жінка-керівник намагається перекласти відповідальність, а замість цього розпорошує свою владу.

Порада: колективний мозковий штурм – справа корисна, але тільки на етапі розробки можливих варіантів. Приймайте остаточне рішення і сміливо беріть на себе всю відповідальність за роботу колективу в цілому.

Усвідомте, що обережні стратегії в прийнятті рішень, обачність і виваженість роблять вас вельми ефективними в ситуації невизначеності.

Помилка 3: Рай і профспілка

Ще одна поширена жіноча помилка, з якою потрібно розлучитися, – бажання задовольняти всі професійні та особисті потреби співробітників. Створити для них виробничий рай. Підсвідома мета – всім подобатися. Зазвичай ця «благодійність» відбувається за рахунок компанії.

Але всім догодити неможливо, незадоволені співробітники завжди знайдуться. І в такій ситуації працівники починають думати, що вони важливіше, ніж клієнти, ситуація на ринку та конкуренти. Це неминуче призведе до розчарувань і конфліктів.

Порада: постарайтеся усвідомити «ефект профспілки». Це допоможе відокремити інтереси компанії від бажання всім подобатися.

Суворо дотримуйтеся бюджетування, просіть обґрунтування нових благ для співробітників, замість того, щоб вимагати рішення додаткових завдань.

Помилка 4: Спекуляція «сексуальністю» і флірт

Прояв флірту, зацікавленості в побудові романтичних стосунків – одна з поширених помилок багатьох жінок-керівників. У чоловічій частині колективу кокетство сприймається як можливість скористатися становищем і вплинути на рішення начальниці, у співробітниць прекрасної статі подібна поведінка викличе подив і несерйозне сприйняття керівника.

Порада: не провокуйте чоловіків відвертими нарядами – в офісі більш доречний діловий костюм, строга зачіска та непомітний макіяж. Попрацюйте над вимовою: фрази повинні бути чіткі, без будь-якого кокетства. Забудьте про власну привабливість, краще зосередьтеся на своїх ділових якостях.

Будуйте стосунки за межами вашої компанії.

Помилка 5: Чоловік у спідниці

Інша крайність – коли жінка-керівник копіює поведінку чоловіка (одягається тільки в нежіночні брючні костюми, матюкається, всіляко підтримує критику жіночої статі й сама розповідає анекдоти на цю тему). Така поведінка абсолютно неприродна для жінок і авторитету не додає.

Порада: усвідомте плюси м'якого жіночого управління в порівнянні з жорстким чоловічим менеджментом. Керуйте колективом за допомогою використання своїх суто жіночих рис і якостей, таких як гнучкість, вміння встановлювати особистісні контакти, інтуїція, уміння адаптуватися до обставин, що склалися.

https://hrliga.com/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад