В Україні змінять правила вступу до ВНЗ – від абітурієнтів зажадають англійську

В Україні змінять правила вступу до ВНЗ – від абітурієнтів зажадають англійську

Відповідні ініціативи закріплені Концепцією розвитку англійської мови в університетах, яку днями презентувала міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Поки документ носить статус проекту та опублікований на сайті МОН для ознайомлення. Більш того, в якості дати запуску пропонованих змін в ньому вказано умовний «20ХХ» рік – чиновники й самі не впевнені, як скоро слід втілювати ідею в життя. Втім, в її резонність у них сумнівів немає.

«Дослідження показують, що економічний розвиток країн дуже залежить від володіння громадянами англійською мовою. Зростає важливість знання англійської мови всіма фахівцями. У той же час з 32-х неангломовних країн Європи ми за рівнем знання англійської перебуваємо на 28 місці. І це свідчить про те, що ми втрачаємо свій потенціал через те, що наші фахівці не знають англійської мови», – зазначила Лілія Гриневич.

Документ передбачає, що вступити до ВНЗ для отримання диплома бакалавра зможуть тільки ті з абітурієнтів, які покажуть під час тестування рівень знання англійської не нижче B1 (стандарт складається з 6-рівнів: від базового А1 до просунутого С2). При цьому в міністерстві зазначають, що ставлять перед собою мету запустити систему відсіву з 2023 року.

Тим абітурієнтам, хто не зможе показати необхідних знань в ході тестування, дадуть можливість подати документи та вступити. Але якщо через рік навчання він не зможе вивчити мову до зазначеного рівня, його автоматично відрахують з університету.

Щоб студент міг підтягти знання, йому запропонують пройти мовний інтенсив протягом місяця навчання (150-180 годин) для переходу на наступний рівень. Студенти денної форми навчання зможуть пройти його на базі свого університету за кошти бюджету, заочникам запропонують скористатися послугами приватних установ. Але заплатить за них також держава.

https://ubr.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад