Безготівковий рік: для українців підготували багато нововведень

Безготівковий рік: для українців підготували багато нововведень

Так, в країні хочуть масово перевести бізнес на безготівкову оплату, впровадити можливість переводити гроші в готівку в магазинах і обладнати транспорт електронними сервісами для оплати.

Безконтактні платежі в Україні

За підсумками за четвертий квартал 2018 року Україна опинилася на четвертому місці в світі за кількістю NFC-транзакцій. Про це повідомила генеральний директор Mastercard Europe SA Інга Андрєєва.

Нагадаємо, що NFC-транзакція – це оплата за допомогою картки з відповідною технологією, смартфона, розумного годинника та інших гаджетів. Щоправда, тільки 38% представників малого і середнього бізнесу приймають безготівкові платежі до оплати в Україні, тоді як по Європі цей показник перебуває на рівні 60%.

Українці все частіше розраховуються кредитними картками і мобільними додатками. За даними Національного банку України, за перші шість місяців 2018 року частка обсягу безготівкових операцій в Україні склала 44,1%, тоді як за аналогічний період в 2017 р. ця цифра становила всього 38,3%.

Трохи більше половини від загальної кількості безготівкових операцій з платіжними картками припадає саме на розрахунки в торговельній мережі – 51,7%. Станом на 2018 рік кількість підприємств торгівлі і сфери послуг, які надають своїм клієнтам можливість безготівкового розрахунку, склала 187,7 тис. Також за перше півріччя 2018 року і самих платіжних терміналів в країні стало більше – 270,5 тис., при цьому з 190,2 тис. з них підтримують безконтактний прийом карток.

Безготівка для бізнесу

У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі запланували масовий перехід для бізнесу на систему безготівкової оплати. Починаючи з літа 2019 року, підприємства вже повинні будуть почати встановлювати платіжні термінали:

  •     до 1 липня 2019 року безготівкові платежі зобов’язані почати приймати компанії, які продають техніку, що підлягає гарантійному ремонту, підакцизні товари, ювелірні вироби, лікарські препарати, надають житлово-комунальні, медичні та стоматологічні послуги, туристичні агентства, ресторани, готелі;
  •     до 1 січня 2020 року безготівкові платежі зайдуть в сегменти продажу автомобілів, мотоциклів і запчастин до них, їх ремонту, оренди транспортних засобів, поштової та кур’єрської діяльності, всіх видів пасажирських і вантажних перевезень, фітнес-центрів, в сфери культури, охорони здоров’я, страхування, перестрахування і приватного пенсійного забезпечення;
  •     до 1 липня 2020 року безготівкові платежі зобов’язані приймати всі, хто продає товари і послуги вартістю понад 50 неоподатковуваних мінімумів (850 грн).


Також виключно в безготівковій формі потрібно буде проводити платежі понад 50 тис. грн.

Уточнимо, що перехід на безготівковий розрахунок не відбирає у українців можливості розплачуватися готівкою. Йдеться про те, що магазини і різні підприємства будуть зобов’язані надати своїм клієнтам можливість провести безготівковий розрахунок. Нова постанова торкнеться також інтернет-магазинів, на своїх сайтах вони повинні будуть додати можливість безготівкової оплати.

Зняти гроші на касі магазину

Ще одним нововведенням повинна стати можливість українців знімати готівку прямо на касах супермаркетів і інших торгових точок. Зазначимо, що така послуга працює в багатьох країнах світу, але до України поки що не добралася. Тестувати таку функцію, правда, виключно, на касах автозаправок, почав ПриватБанк.

Така ж послуга незабаром має запрацювати по всій Україні і в багатьох торгових точках. Зараз банки тестують цю систему і, імовірно, зможуть запустити її для загального користування вже в першій половині 2019 р.

Безготівкова оплата в транспорті

У деяких українських містах уже давно працюють сервіси безконтактної оплати в муніципальному транспорті. Так, наприклад, в львівських трамваях ще кілька років тому запустили оплату проїзду банківською карткою, в Києві ж таке нововведення планується на 2019 р.

Так, ще в листопаді 2017 року в Україні почав працювати сервіс безконтактної оплати за допомогою смартфонів – Google Pay. Тоді цей сервіс впровадив і столичний метрополітен. Київ опинився п’ятою в світі столицею, яка перевела свій метрополітен на таку технологію.

Незабаром хочуть запустити і єдиний електронний квиток. Зараз в муніципальному транспорті встановили спеціальні валідатори. Вже з весни 2019 р. місцева влада обіцяє повномасштабний запуск. Проект передбачає повний перехід на безготівкові форми оплати, відмову від кондукторів і посилення контролю за оплатою проїзду. Придбати електронний талон можна буде транспортною, банківською, соціальною (пільговою) карткою. Носієм електронного квитка може бути учнівський або студентський квиток, а також смартфон (або інший електронний носій), на якому встановлено спеціальний додаток.

Обмін валют онлайн

З 7 лютого набрав чинності Закон «Про валюту і валютні операції», який був прийнятий ще в червні 2018 р. Закон передбачає багато різних змін, як для бізнесу, так і для фізосіб.

Одним з головних нововведень стане можливість обмінювати валюту онлайн. Це дозволить як купувати валюту онлайн, так і продавати її. Правда, на такі операції діятиме ліміт – не більше 150 тис. грн на день. Послуга буде доступна в особистих кабінетах користувачів, а продавати валюту онлайн зможуть не тільки банки, а й інші фінустанови, які отримають на це ліцензію.

https://news.finance.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад