Вкладники завалили банки грошима

Вкладники завалили банки грошима

Люди збирали і вклади кошти в доларах та євро.
Чому несуть гроші

Банки не скупилися – активно підвищували ставки в рамках новорічних акцій: середня прибутковість 12-місячних депозитів піднялася на 0,15% річних (до 15,78% річних), 3-місячних – на 0,34% (до 14,72% річних). Максимальний відсоток в грудні досягав 20%, і вкладники активно несли гроші на рахунки.

Люди збирали і вклади кошти в доларах та євро. Портфель валютних депозитів населення українських банків в грудні 2018 року підріс на 1,4% і досяг $8,6 млрд. Середні доларові ставки за 12-місячними вкладами піднімалися з 3,73% до 3,94%, але до кінця місяця відкочувалися на 3,58% річних. За тримісячними вкладами платили ще менше – 2,16-2,40% річних.

Що вкладникам з цього

«Думаю, що ставки, як мінімум, не будуть підвищуватися. Можливо, початок тренду до їх зниження. Все буде залежати від макроекономічної стабільності загалом і розміру облікової ставки НБУ зокрема», – спрогнозував заступник голови Ощадбанку Антон Тютюн.

Фінансисти не намагаються прогнозувати рішення монетарного комітету Нацбанку щодо розміру облікової ставки. Хоча неофіційно відзначають, що вона не може більше зростати: або залишиться на тому ж рівні, або буде знижена. Остаточне рішення озвучать 31 січня.

Від неї також залежатиме прибутковість корпоративних вкладів. Минулого місяця вона підросла на 0,2% річних до середнього рівня 14,5% річних. І компанії намагалися тримати гривню на рахунках: залишки підприємств на рахунках зросли відразу на 15,4% – до 270,6 млрд грн. Водночас скоротилися валютні накопичення – на 1,9% (до $4,8 млрд).

«У принципі, це звичне і прогнозоване явище. В кінці року регіони зазвичай отримують субвенції з центрального бюджету і активно розплачуються з підрядниками за виконані роботи. Гроші розтікаються. Та й бізнес не надто розкидається грошима. Закриває поточні контракти, а решту залишає на січень для проплат за новими договорами», – прокоментував ситуацію фінансовий експерт Владислав Кравець.

Що позичальникам з цього

Грудневі підвищення процентних ставок відгукнулися неприємними наслідками для корпоративних позичальників. Гривневі кредити для підприємств, за даними Нацбанку, подорожчали в середньому з 19,8% до 20,9% річних. Людям цінники не підвищували, але вони без того перебувають на дуже високому рівні – 33,1% річних.

У кінці року населення активно кредитувалося під святкові витрати і туристичні поїздки. Тож гривневий кредитний портфель фізосіб минулого місяця зріс на 0,6%, і досяг 135,4 млрд грн.

Бізнес більше обходився власними коштами, і його кредитний портфель в нацвалюті в грудні-2018 скоротився на 1,5%, і зафіксувався на початок 2019 року на рівні 478,5 млрд грн. Аналогічна тенденція і щодо валюти: обсяг кредитування компаній в доларах і євро зменшився на 4,4% і вийшов на $14,4 млрд.


 https://news.finance.ua



За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад