Муніципальна няня: кому уряд компенсує послуги «мами на годину»

Муніципальна няня: кому уряд компенсує послуги «мами на годину»

Молодим сім'ям планують відшкодовувати вартість послуг бебі-сітер розміром прожиткового мінімуму на дитину до 6 років (1626 грн).
Втім, судячи з усього, стартувати з проектом в призначений термін уряд не встигне. 29 листопада на сайті Мінсоцполітики з'явився проект постанови Кабміну «Деякі питання відшкодування послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня», який уточнює деталі нового механізму: як і що буде працювати.
На громадське обговорення документа чиновники виділили місяць. Тобто завершиться воно в переддень Нового року. Але навіть якщо ніяких заперечень з боку громадськості та експертного співтовариства проект не отримає, його ще належить узгодити в ряді міністерств і відомств, врахувати всі висловлені зауваження і тільки потім винести на затвердження в Кабміні фінальний варіант. Іншими словами, прийняти його до 1 січня практично неможливо.
Гірше того, одночасно з проектом урядової постанови Мінсоцполітики оприлюднило проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підтримки відповідального батьківства)», який покликаний вирішити ряд організаційних питань з реалізації програми. Але на його ухвалення може піти ще більше часу.
Але навіть якщо всі формальності уряд зможе владнати в стислі терміни, користі від програми виявиться небагато. Судячи зі змісту проектів, послуга «муніципальна няня», яку чомусь пропонується вважати адміністративною, може виявитися вкрай незручною.
Послуга не для всіх
Насамперед слід зазначити, що законопроект Мінсоцполітики не передбачає прямої грошової компенсації молодим батькам. Він пропонує дозволити українцям включати витрати на «муніципальну няню» до податкової знижки. Якщо компенсація за няню буде реалізована саме таким чином, отримати її зможуть тільки ті, хто має офіційні доходи, тобто працює за трудовим договором або є суб'єктом підприємницької діяльності.
Крім цього, можливість реалізації права на податкову знижку обмежена:
-    платник податків може скористатися правом лише до кінця податкового року, наступного за звітним (на наступні роки компенсація не переноситься);
-    право на податкову знижку надається виключно резидентам.
Простіше кажучи, батьки, які не працюють офіційно, отримують заробітну плату «в конверті», не є суб'єктами підприємницької діяльності, не подають податкову декларацію, не зможуть отримати компенсацію за няню від держави.
Звіт щомісяця
Згідно з проектом постанови Кабміну, муніципальною нянею може бути як фізична особа-підприємець (КВЕД 97.00, КВЕД 88.91), так і юридична особа, яка надає послугу по догляду за дітьми (КВЕД 78.20, КВЕД 85.10). За винятком установ дошкільної освіти, які доглядають за дітьми за окремим договором.
Тобто розраховувати на часткову компенсацію можна тільки за умови офіційного оформлення няні на домашню роботу. Підтвердженням може служити договір (угода) про здійснення догляду за дитиною до трьох років, укладений в письмовій формі між одержувачем послуги і нянею. Контракт неодмінно повинен містити назву послуги, її обсяг із зазначенням конкретних заходів, умови та термін її надання, вартість, періодичність оплати, відповідальність сторін та інші умови, які сторони вважатимуть суттєвими.
Для отримання компенсації протягом місяця після укладення угоди замовник послуги «муніципальна няня» повинен подати місцевому структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем проживання пакет документів. Розглянути його і прийняти рішення повинні в термін до 10 днів. А ще протягом 3-х – повідомити одержувача.
Оскільки виплачувати компенсації планують щомісяця, одержувачу доведеться також кожні 30 днів (до 5 числа) подавати до підрозділу соцзахисту документи, що підтверджують оплату послуги няні. А саму компенсацію виплачуватимуть шляхом перерахування коштів місцевим структурним підрозділом з питань соціального захисту населення на рахунок у банку.
Офіційно – нецікаво
Схоже, що фактичною метою програми «Муніципальна няня» є зовсім не прагнення уряду допомогти грошима молодим сім'ям. Виписані в документах норми говорять про те, що таким чином уряд має намір вивести з тіні незадекларовані доходи самих нянь. Адже для отримання компенсації батьки повинні будуть укладати з ними договори.
А це тягне за собою необхідність сплати податків на доходи фізосіб, єдиного соціального внеску, військового збору. Звичайно, незалежно від того, хто буде податковим агентом, ці витрати ляжуть на плечі кінцевого споживача – батьків, які користуються послугою. Тільки ось мінімальна сума єдиного соціального внеску в 2019 році складе близько 920 гривень на місяць. Тобто на один тільки ЄСВ піде більше половини від запропонованої компенсації.
Крім цього, багато людей в Україні, в тому числі і няні за професією, мають право на субсидії, які залежать від рівня доходу сім'ї. І повна легалізація для багатьох з них рівноцінна втраті пільг. Навряд чи захочуть вказувати реальну зарплату бебі-сітера в договорі і самі батьки.
За попередніми розрахунками, щоб сім'ї не довелося платити за няню податків більше, ніж вона отримає компенсації від держави, необхідно, щоб офіційний дохід няні не перевищував 4 тис. грн у місяць. Реальна ж вартість послуг бебі-сітера сьогодні становить в середньому 8 тис. грн.
Можливість певної економії, хоча і незначної, зберігається тільки в тому випадку, якщо для отримання компенсації уряд дозволить укладати цивільно-правові договори з суб'єктами підприємницької діяльності, які самостійно сплачують податки.
Однак в цілому, в теперішньому її вигляді, програма «Муніципальна няня» виглядає абсолютно нежиттєздатним проектом, який з високою ймовірністю залишиться суто «паперовою» ідеєю.
https://ubr.ua/





За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад