Як українцю законно стати банкрутом

Як українцю законно стати банкрутом

Звичайні українці зможуть оголосити себе банкрутами, якщо сума їх боргу перевищить 100 мінімальних зарплат (на сьогодні 372,3 тис. грн).Юристи кажуть, що така норма відповідає світовій практиці, але оскільки вводиться у нас вперше, сам документ потребує доопрацювання.
Що прийняли
Банкрутству фізосіб присвячена друга частина документа, перша – банкрутству юросіб. Спільним між ними є те, що вводиться процедура електронних торгів з продажу майна того, хто оголосив себе неплатоспроможним. Боржник може стати банкрутом через суд тільки після того, як залишиться, образно кажучи, «голим і босим», а все належне йому ліквідне майно піде з молотка.
На думку одного з авторів законопроекту Павла Різаненка, електронні торги знизять витрати на здійснення процедури банкрутства приблизно вдвічі: з 40% до 20% вартості реалізованого майна, а воно може бути продано за реальною, а не заниженою ціною. Ініціатором банкрутства може стати або кредитор, або боржник. У разі, якщо борг перевищує 300 мінзарплат (1,17 млн грн), то боржник зобов'язаний сам звернутися до суду із заявою визнати його банкрутом.
Запропоновано три судові процедури: реструктуризація боргів на термін не більше 3 років (боргів по іпотеці – не більше 5 років), мирова угода і задоволення вимог кредиторів шляхом реалізації майна. В останньому випадку, якщо майна мало, залишок боргу списується. Законопроект встановлює преференції для боржників, наприклад, при продажу об'єкта нерухомості його в першу чергу можуть купити члени сім'ї, а коли іпотечне житло оплачено більш ніж на 50%, його не можна відчужувати.
Суд може відмовитися визнати людину банкрутом, якщо з'ясується, що незадовго до процедури банкрутства вона переписала своє майно на інших осіб. Це повинно не допустити зловживання в процедурах банкрутства та випадків шахрайства. Після оголошення людини банкрутом вона протягом п'яти років не може отримати новий кредит, бути поручителем за кредитом і передавати своє майно в заставу без вказівки факту банкрутства.
Експерти
Юристи схвалюють розширення норми банкрутства на фізосіб, але побоюються, що після її вступу в силу почнеться хвиля фіктивних банкрутств, причому за боргами на великі суми.
«Зараз фізособи, у яких є заборгованість, змушені її виплачувати, незважаючи на всі життєві проблеми, а після смерті боржника цей обов'язок переходить до його родичів, які прийняли спадщину, – аналізує юрист Володимир Столітній. – Тепер, людина, невдало вклав позичені гроші, наприклад, в бізнес, може через 5 років після банкрутства почати життя з чистого аркуша. Це світова практика. Але в законі треба жорстко і детально виписати вимоги по реальному і фіктивного банкрутства, а не віддавати це питання на відкуп суду».
Фахівці з фінринку налаштовані більш негативно.
«Навіть зараз у нас близько 60 млрд грн неповернених кредитів, за якими відкриті виконавчі провадження, але борги стягуються з великими труднощами, – каже фінансовий експерт Ігор Шевченко. – Якщо Кодекс про банкрутство приймуть, про половину цих боргів можна забути, а фінустанови зазнають величезних збитків».

https://ukr.segodnya.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад