Роз’яснення щодо скорочення робочого дня напередодні святкового

Роз’яснення щодо скорочення робочого дня напередодні святкового

За статтею 53 КЗпП напередодні святкових і неробочих днів (ст.73) тривалість роботи працівників, крім працівників, зазначених ст.51 КЗпП, скорочується на одну годину як за п’ятиденного, так і за шестиденного робочого тижня.

Згідно зі ст.56 КЗпП неповний робочий час (неповний робочий день або неповний робочий тиждень) установлюється за угодою сторін між працівником та роботодавцем або з ініціативи роботодавця (ст.32 КЗпП) й оплата в цих випадках проводиться пропорційно до відпрацьованого часу або залежно від виробітку. На умовах неповного робочого часу працюють також і працівники-сумісники. Зменшення кількості відпрацьованих годин напередодні святкових і неробочих днів для них у такому разі неминуче потягне за собою зменшення розміру оплати праці.

Тому норма ст.53 КЗпП поширюються на працівників, які працюють за п’ятиденним чи шестиденним робочим тижнем з установленою законодавством нормою робочого часу. Для працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу, ця норма не застосовується, тобто тривалість їхньої роботи напередодні святкових і неробочих днів не скорочується на одну годину і має дорівнювати тривалості, обумовленій в угоді між працівником та роботодавцем чи встановленій роботодавцем.

http://np.pl.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад