Атмосфера в робочому колективі

Атмосфера в робочому колективі

Комусь комфортніше тримати дистанцію в спілкуванні з колегами та підтримувати виключно ділові стосунки. Для когось важливо бути друзями, спілкуватися не тільки в межах робочих процесів, але й проводити разом вільний час. Крім того, атмосфера в колективі – поняття багатоаспектне. Коливань у загальному робочому настрої не уникнути, проте кожен може дати оцінку обстановці, яка існує на робочому місці. HeadHunter Україна поцікавилася у користувачів сайту, як вони оцінюють атмосферу в своєму колективі.
54% респондентів вважають атмосферу в своєму колективі дружньою. Чверть учасників опитування зазначили, що вона напружена. 12% схиляються до того, що в їх компанії панує офіційна обстановка. Про ворожість у колективі сказали тільки 3% опитаних.
Крім того, на думку частини респондентів, атмосфера для різних людей може бути різною: до когось ставляться нейтрально або по-дружньому, а до когось – вороже. Також зазначалося, що відносини в колективі дуже довірливі, а хтось охарактеризував обстановку як неофіційну, але одночасно й напружену, в тому числі через наявність пліток.
Паралельно із загальною атмосферою в колективі респонденти також оцінили рівень конкуренції. В половині компаній, де працюють опитані, досить низька конкуренція. Про помірний рівень конкуренції повідомили 35% респондентів. Причому про нижчу конкуренцію заявляють респонденти, які працюють, за власним визначенням, в дружніх колективах. А в колективах з ворожою атмосферою учасники опитування частіше повідомляли про високий рівень конкуренції.
Якщо ж говорити про фактори, які впливають на формування дружньої атмосфери в колективі, то, за словами респондентів, в ТОП-3 входять: взаємодопомога, добре налагоджена комунікація, робота в команді. Менш поширеними варіантами відповідей були: терпимість до недоліків колег (35%), загальні інтереси співробітників (31%) і спільний відпочинок (14%). Також серед інших варіантів респонденти відзначали важливість чітко прописаних обов'язків і справедливе професійне управління.
Атмосфера в колективі – явище досить мінливе. У важкий для людини день вона може бути напруженою. Буває і так, що виникають конфлікти, і на деякий період обстановка стає навіть ворожою. Більше того, кожен оцінює ставлення до себе, тому ситуація в одній і тій самій компанії може розцінюватися в залежності від ситуації: і як дружня, і як антагоністична. Взагалі, коливань в атмосфері робочого колективу не уникнути, але всі прагнуть до того, щоб вона все ж була сприятливою і хотілося йти на роботу.
До речі, як показують попередні дослідження hh.ua, для переважної більшості людей не тільки улюблені речі створюють сприятливу атмосферу на роботі. Велике значення мають теплі стосунки в колективі. Лише для 10% опитаних атмосфера в компанії та особливості взаємодії її співробітників не мають особливого значення.
https://hh.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад