Українським ресторанам бракує офіціантів

Українським ресторанам бракує офіціантів

Експерти пов'язують брак кадрів з літньою міграцією офіціантів в заміські ресторани і за кордон, в тому числі, і через вступ в силу безвіза з ЄС.

«Проблема з кадрами в ресторані була завжди. Літня плинність співробітників - звичайне явище. Але через безвіза в найближчі півроку ми можемо втратити 5-10% співробітників. Адже за кордоном платять більше », - розповіла UBR.ua директор компанії« Ресторанний консалтинг »Ольга Насонова.

За словами співзасновника компанії по автоматизації кафе, ресторанів і магазинів POSTER Родіона Ерошека, зарплата українського офіціанта залишається приблизно на одному рівні ось вже кілька років - мінімальна ставка в 4-5 тис., А максимальна - 25 тис. Грн.

При цьому найчастіше 5 тис. Грн. - це фіксований оклад, однак для залучення претендентів ресторатори вказують максимальний рівень, з урахуванням чайових.

В середньому оплата обслуговуючого персоналу - це 5% від товарообігу. Якщо у вас працює 12 офіціантів (в 2 зміни), а товарообіг - 1,5 млн. Грн., То 75 тис. Грн. в місяць потрібно ділити на 12 осіб - такий буде середній дохід офіціанта (трохи більше 6 тис. грн.). Тому найдосвідченіші офіціанти намагаються влаштуватися в заклади преміум-класу, де високий чек », - говорить керуючий партнер консалтингової компанії Bureau Business Ideas Вікторія Рейнікова.

Наслідком низької оплати праці стала несумлінність персоналу. Нові співробітники намагаються компенсувати низьку зарплату не тільки чайовими, але і грошовими махінаціями, скажімо, не доливають клієнтам пиво або крадуть продукти.

http://ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад