Літніх українців заборонять звільняти з роботи

Літніх українців заборонять звільняти з роботи

Якщо документ схвалять, громадяни, яким залишилося менше трьох років до пенсії, отримають пріоритетне право на роботу при скороченні штату або будь-який інший реорганізації в компанії.

Як говориться в пояснювальній записці, сьогодні категорія фахівців передпенсійного віку є чи не найбільш вразливою на вітчизняному ринку праці. Часто вони першими потрапляють у жорна кадрових чисток, так як вважається, що літні працівники менш ефективні, ніж їх молодші колеги.

Чинне законодавство прописує пріоритетне право на збереження робочого місця для співробітників «з тривалим безперервним стажем на даному підприємстві», але, так як формулювання розпливчаста, роботодавці її часто ігнорують, йдеться в пояснювальній записці. Тим часом, держава прагне змусити громадян працювати якомога довше. У проекті меморандуму, який Україна готується підписати з МВФ, обмовляється збільшення як пенсійного віку, так і трудового стажу, необхідного для виходу на пенсію. Як підрахували експерти Фонду, з роками така стратегія дозволить країні заощадити до 3% ВВП, а вже в найближчій перспективі - скоротити дефіцит Пенсійного фонду.

Але продовжити кар'єру пенсіонерів вкрай проблематично. Роботодавці намагаються позбуватися від літніх і часто хворіють співробітників, а знайти нове місце більшість звільнених просто не можуть.

Цю тенденцію підтверджують і рекрутери. Міжнародний кадровий портал hh.ua провів дослідження на тему вікової дискримінації, і третина опитаних «білих комірців» підкреслили, що складнощі з роботою є у претендентів передпенсійного віку. «Існує стереотип, що люди старшого віку (50+) надто консервативні, менш рухливі і креативні, їм складно працювати з новими технологіями. Тому у таких кандидатів суттєво зменшуються шанси зайняти бажану посаду », відзначають кадровики.

Так що, залишившись без роботи в кроці від виходу на заслужений відпочинок, українці просто поповнюють ряди претендентів на допомогу з безробіття, що державі вкрай невигідно. Змусивши же роботодавців «догодовувати» літніх фахівців до пенсії, влада знімуть з себе відразу кілька проблем: і соціальну обстановку розрядять, і на посібниках заощадять.

Правда, незрозуміло, як буде контролюватися виконання цієї вимоги. Не виключено, що чиновники будуть реагувати виключно на скарги вже звільнених українців.

http://ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад