Інтелектуальні розходження між статями надумані

Інтелектуальні розходження між статями надумані

Він затверджує, що чоловіки переоцінюють свій розум, у той час як жінки занижують свої інтелектуальні здібності. 

Дослідження показують, що жінки, як правило, оцінюють свої інтелектуальні здатності значно нижче, ніж чоловіки (розходження становить близько 5 пунктів), у той час як останні схильні переоцінювати міць свого розуму. 

«Володіють чоловіка більшою кмітливістю чи ні - це інше питання», - говорить Фернхем.

Чоловіки, як правило, більш самовпевнені, а не кмітливі, говорить він, що «може позитивно позначитися на результатах співбесіди та навіть обстеження».

У контрольних групах, учасників яких просять дати оцінку власному інтелекту, значну частину становлять ті, які сильно помиляються в цій оцінці - їх називають аутлайєрами (outliers).

Серед чоловіків це, як правило, середньо- або слаборозвинені люди, які переоцінюють свій інтелект, у той час як досить кмітливі жінки, які дають невірні оцінки власному IQ, помиляються убік його зменшення.

Що дивно, додає професор Фернхем, як чоловіки, так і жінки схильні думати, що їхні дідусі більш кмітливі, ніж їхні бабусі, батьки більш кмітливі, ніж матері, а сини більш кмітливі, ніж доньки.

Ці невідповідності у визначенні свого IQ відповідають оцінкам існуючих у дійсності розходжень між результатами IQ-тестів у представників обох статей, які, як зауважує професор Фернхем, не перевищують 3-5 пунктів. Так що широко поширена думка про різницю кількості сірої речовини в чоловіків і в жінок, можливо, відбиває не стільки реальність, скільки забобон.

Втім, додає професор Фернхем, усі сходяться на тому, що в окремих аспектах інтелектуального розвитку розходження між чоловіками та жінками існує.

У чоловіків краще розвинене просторове мислення, що відповідає за орієнтацію в просторі та навичка роботи з цифрами.

Жінки домагаються більших успіхів у сфері «емоційного розуму» і в мовному розвитку.

Вони раніше опановують широким словниковим запасом, використовують більш складні граматичні конструкції та краще читають.

Відповідно до іншої точки зору, розходження між представниками різних статей в оцінках своїх здібностей знаходить пояснення в розподілі інтелекту серед тих і інших: середній показник IQ для чоловіків і жінок, як правило, однаковий, але в природі більше безглуздих чоловіків, що компенсується відповідною кількістю чоловіків, вкрай розвинених в інтелектуальному відношенні.

«Чоловіка займають як верхні, так і нижні рядки рейтингу - що давно було помічене у вищих навчальних закладах», - говорить професор Фернхем.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад