УКРАЇНЦІВ ДУРЯТЬ "РОБОТОДАВЦІ". ЯК НЕ "ПОПАСТИ" НА ГРОШІ, ШУКАЮЧИ ЗАРОБІТКУ

УКРАЇНЦІВ ДУРЯТЬ

 

Українців просять уважніше читати документи, які вони підписуютью.

В Україні все частіше зустрічаються випадки шахрайства із працевлаштуванням. Безробітним українцям, яких нараховується близько півмільйона, обіцяють швидкі гроші та стабільне, світле майбутнє.

Однією з найпопулярніших афер є телефонна, коли номер потенційного роботодавця починається з цифр 0900. Зателефонувавши за таким номером, з вами люб'язно поговорять, ніби запишуть дані та пообіцяють перетелефонувати. Втім, зворотного зв'язку не варто чекати. А от на що справді потрібно розраховувати – це на захмарний телефонний рахунок. Навіть, якщо написати заяву до правоохоронних органів, розкриття цієї справи затягнеться, та й не факт, що шахраїв і справді викриють. Оплата дзвінка з мобільного на такий платний номер стягується в розмірі 60 грн за хвилину розмови.

На другому місці "розводів" з працевлаштуванням розташувались так звані тестові завдання, які ніби то роботодавці просять виконати для проведення оцінки навичок та вмінь. В основному такі тести розсилають претендентам на посади творчих професій – журналісти, копірайтери або перекладачі. Людям відправляють, приміром, декілька сторінок англомовного тексу для перекладу або просять написати рекламну статтю чи сценарій ролика. Після отримання виконаного завдання, роботодавець зникає.

Ще одним із шляхів заробити на чужому бажанні працювати є так звані платні контракти. Фірма просить вас підписати контракт та починати працювати, втім є "маленька формальність" – за це потрібно заплатити 300 грн. При цьому, правозахисники наголошують, що перед законом такі агенства чисті.

Тож, щоб уникнути шахрайства під час пошуку роботи, запам'ятайте: нікому не варто платити наперед, адже всі послуги оплачуються після їх виконання, уважно читайте документи, які підписуєте та перевіряйте відгуки про роботодавців і новини в антишахрайських спільнотах в соцмережах. І не погоджуйтесь на виконання великих тестових завдань чи безкоштового стажування.


http://tsn.ua

 

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад