5 ознак наявності інтриг в офісі

Фахівці та психологи вважають найбільш сприятливим ґрунтом для розвитку інтриг політику, бізнес і сферу розслідування злочинів. Однак в сфері плетива інтриг все більшу нішу займає офісна боротьба. Цьому сприяє й складна економічна ситуація. На думку психологів, погіршення ситуації на ринку праці напряму позначається на зростанні кількості офісних інтриг.

Фактори зростання

Інтриги є характерними для соціального та робітничого середовища. До інтриг люди звертаються тоді, коли по-іншому домогтися мети неможливо. Коли інакше не вдається поліпшити своє положення, одержати гроші, владу та славу, де критерії для підвищення зарплати та просування кар'єрними сходами непрозорі та не можна розібратися в структурі влади - хто за що відповідає. Інтригам сприяють і загальна ситуація в суспільстві: нестабільний ринок робочої сили, держборг, розмови про зниження пенсій. Загалом, все, що викликає побоювання з приводу роботи, стабільності компанії, заощаджень та ін., сьогодні та завтра. Крім цього, існує ще один конкретний привід для інтриги - призначення нового топ-менеджера, а також злиття та реструктуризація бізнесу.

Важливу роль при цьому відіграють ресурси: якщо якийсь з них стає дефіцитним, довкола нього загострюється конкуренція, незалежно від того, чи йде мова про робоче місце, матеріальний чинник або визнання. Якщо керівництво скупиться на вираження визнання у вербальній, формальній або матеріальній формі, то ймовірність того, що хтось скористається інтриганськими засобами, значно зростає.

П'ять ознак інтриги
Підступництво. Інтрига завжди починається нишком. Тому всі очевидні гидоти, зустрічі, що не відбулися, та недружелюбні ремарки до інтриги не мають стосунку. Вони можуть виступати її елементом, але не лежати в її основі.
План. У кожної інтриги повинен бути план. Тому щось спонтанне, необдумане та випадкове інтригою не є. Однак випадковість може зіграти гарну службу.
Мотив. Інтрига не обов'язково передбачає нанесення шкоди комусь. Найчастіше за інтригою стоїть одержання особистої вигоди або задоволення від того, що комусь погано.
Діючі особи. Таких в інтризі мінімум троє: Виконавець, Жертва та, принаймні, один Співучасник, а також так звані зацікавлені особи - ті, хто теж одержує вигоду й хто обізнаний про інтригу, що плететься.
Дія. Не завжди можна встановити, з якої дії починається реалізація інтриги. Тим більше, що не обов'язково сам призвідник розпочинає плетиво інтриги. Але й одного плану недостатньо.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад